Sokan nem tudják, de akár minden magyarnál ott lehet ez a vitaminbomba
Egy igazi kincs lehet a konyhakertben és a tányéron egyaránt.
A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla) egy igazi kincs lehet a konyhakertben és a tányéron egyaránt. Élénk színeivel, tápanyagokban gazdag leveleivel és sokoldalú felhasználhatóságával mára méltán vívta ki a helyét a gasztronómia világában. A mángold egy vadon termő tengerparti répa féle termesztésbe vont változata – olvasható az Agrárszektor oldalon. Mint írják, a Földközi-tenger térségéről származik, ahol már az ókorban is ismerték és fogyasztották. A rómaiak és a görögök is előszeretettel használták, nemcsak táplálkozási, hanem gyógyászati célokra is. A középkorban Európa-szerte elterjedt, és a mai napig fontos szerepet tölt be a mediterrán konyhában. Érdekessége, hogy a cukorrépa és a cékla is ugyanannak a vadon termő ősnek a leszármazottja, de a nemesítés során más-más tulajdonságaik kerültek előtérbe.
A mángold egy ideális tápanyagbomba
A mángold kétéves növény, de a konyhakertben általában egyévesként termesztjük a leveleiért, vagy a zsenge levélnyelkért. Legfőbb jellemzője a nagy, fodros vagy sima felületű levele, amely élénk színekben pompázhat: a fehértől a sárgán át a narancssárgáig, a rózsaszíntől a pirosig és a liláig terjedhet a levélnyél és a levélér színe. Ezek a fajták a tálaláskor is jól mutatnak ehető tányérdíszítésként. A mángold nemcsak szép, hanem rendkívül tápláló is. Gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a kálium és a vas. Magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony, így ideális kiegészítője lehet az egészséges étrendnek.
Könnyen termeszthető
A mángold termesztése nem bonyolult, rendszerint még a kezdő kertészek is sikerrel járnak vele. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Minél több napfényt kap, annál intenzívebb lesz a levelek színe. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj az ideális számára. Érdemes komposzttal vagy érett trágyával javítani a talaj minőségét ültetés előtt. A mángoldot tavasszal (április-május) közvetlenül a szabadföldbe vethetjük, vagy előnevelhetjük palántákat beltérben korábbi vetéssel. A palántákat május közepén ültethetjük ki a kertbe. A magokat 2-3 cm mélyre vessük, a sorok között hagyjunk 30-40 cm, a növények között pedig 20-30 cm távolságot. A palántákat is hasonló távolságra ültessük. A növény igényli a rendszeres öntözést, különösen a szárazabb időszakokban.
A mángold jelentheti a sokszínűséget a tányéron
A mángold sokoldalúan felhasználható a konyhában, a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, de a levélnyelei is értékesek. Leveleiből ízletes főzeléket vagy levest készíthetünk. Fokhagymával, hagymával, tejföllel vagy tejszínnel gazdagíthatjuk. Amennyiben a leveleket megpároljuk, vagy olívaolajon fokhagymával megpiríthatjuk. Kiváló köret hús- és halételek mellé. A mángold levelei ideálisak töltött káposzta, töltött paprika vagy lasagne készítéséhez is, ezek egyes eredeti alapanyagainak, elemeinek a kicserélésére. Emellett a mángold pitékbe, vagy sós muffinokba is kerülhet. Fiatal, zsenge leveleit nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. A vastagabb levélnyeleket a spárgához hasonlóan megfőzhetjük, megsüthetjük vagy akár savanyíthatjuk is.
Címlapfotó: Gardie Design & Social Media Marketing / Unsplash