Spórolás felsőfokon: mutatjuk, hogy készíthető kiváló reggeli egy vacsoramaradékból!

2025. március 25.

Az előző esti maradékból összeállított reggeli nemcsak finom és egyszerűen elkészíthető, de kifejezetten tápláló is.

Japánban bevett szokásnak számít, hogy az előző napi vacsoramaradékból készítik el a reggelit. Még kifejezésük is van a jelenségre: a „mottainai“ a japán kultúrában a pazarlás vagy a „több fogyasztása, mint amennyit megérdemlünk” miatti sajnálkozás kifejezése. Eszerint minden helyzetben meg kell találni a legjobb és leghatékonyabb megoldást, ami ez esetben a maradékmentést jelenti – írja a The Daily Meal.

Japánban vacsorára jellemzően egy tál miso levest, grillezett halat és savanyított zöldségeket fogyasztanak, rizzsel kiegészítve. A maradékból a következő reggel általában onigirit (rizsgolyó), vagy tamagoyakit (réteges, tekercsszerű omlettet) készítenek.

Ha a mi asztalunkon rizs, esetleg némi sült zöldség sorakozik, másnap könnyű dolgunk van. Elég, ha feldobjuk némi fűszerrel, például friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és máris kész a fehérjedús, laktató reggeli. Ha pedig steaket ettünk zöldségekkel, akkor készíthetünk egy könnyed okazut, azaz ízlés szerint válogatott zöldséges tálat. Megmaradt tojásból és rizsből pedig az egyik legtradicionálisabb japán reggeli készíthető el.

A maradékmentő reggeli nagyszerűségét a költséghatékonysága mellett alapvetően az összetevők sokfélesége teszi különlegessé. Nem utolsó sorban pedig sokkal könnyebb a már meglévő alapanyagokból dolgozni.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash