Egyetlen apró részlet az üvegen elárulja, milyen minőségű mézzel van dolgunk

2023. október 02.

Sokféle méz található a magyar boltokban, így nem árt biztosra menni, amikor kiválasztjuk a megvásárolandót.

A méz az emberiség egyik legrégebbi élelmiszere. Magyarország méz-nagyhatalomnak számít, rendkívül széles a választék hazai és export termékből egyaránt. Éppen emiatt a minőség is erősen szórhat. Egy apró trükkel azonban biztosíthatjuk, hogy a legjobbat vegyük le a polcról.

Az egyik fontos faktor, ami befolyásolja az ízt és így végső soron az élvezeti értéket, a pasztörizálás. A pasztörizálás során először hirtelen felmelegítik az élelmiszert, aztán rögtön lehűtik, hogy csökkentsék a benne lévő baktériumok számát. Ennek köszönhető az is, hogy bizonyos élelmiszerek tovább elállnak.

Míg a pasztörizálás a tejnek kifejezetten jót tesz, a méznek már nem annyira. A thedailymeal cikke szerint a hőkezelő folyamat befolyásolja a méz ízét. Az eljárás a vegyesmézeknél gyakoribb. A folyamat viszont nem feltétlenül szükséges. Általában azért pasztörizálják a mézeket, hogy később kezdjenek el kristályosodni, azaz tovább maradjanak folyékony halmazállapotúak. Ha tehát biztosra akarunk menni és szeretnénk, hogy ténylegesen olyan ízű legyen a méz, amit mi elképzeltünk, olvassuk el az üvegen lévő tájékoztatót. Fel kell tűntetni, ha pasztörizálták az adott terméket. Ekkor viszont megeshet, hogy nem olyan íze lesz, mint amire számítanánk. (Terhes nőknek viszont kifejezetten a pasztőrözött változat ajánlott az úgynevezett nyerssel szemben.)

Címlapfotó: Mae Mu / Unsplash