A magyarok egyik kedvenc zöldsége főzve egészségesebb, mint nyersen
A friss zöldségekért joggal rajongunk, pedig nem minden esetben ezek jelentik a legjobb választást.
Ha az egészséges étkezésre gondolunk, sokunknak azonnal a frissen szedett, ropogós zöldségek jutnak eszünkbe. Ez persze általában tényleg jó támpont, ám a paradicsom esetében – ami botanikailag valójában gyümölcsnek számít – sokkal jobban járunk, ha főzés után fogyasztjuk el. Ennek oka a likopin, a vörös színért felelős antioxidáns, amely a káros szabad gyökök semlegesítésével támogatja a szervezetet – olvasható a Daily Meal oldalon. A cikkben hivatkozott, eredetileg a Journal of Nutrition and Metabolism tudományos lapban publikált egyik vizsgálat szerint a likopin hozzájárulhat az elhízás, a szív- és érrendszeri és a máj- és anyagcsere-betegségek (például a cukorbetegség) kockázatának mérsékléséhez, sőt egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.
Jó hír, hogy likopin mind a nyers, mind a főtt paradicsomban megtalálható, viszont hőkezelés után sokkal könnyebben hasznosítja a szervezetünk. Egy gyors sütéssel, párolással vagy egy paradicsomszósz elkészítésével azonnal növelhetjük az egészségi előnyöket.
Ez persze nem jelenti azt, hogy minden késztermék ugyanolyan egészséges: a boltokban kapható hőkezelt paradicsomszószokhoz gyakran adnak sót, így ezek nátriumtartalma akár negyvenszerese is lehet a nyers zöldségének. Ezért, ha tehetjük, inkább otthon főzzük meg a paradicsomot – így könnyen kézben tarthatjuk a bevitt sómennyiséget. Egy kevés olívaolaj hozzáadása után a likopin ráadásul még sokkal könnyebben szívódik majd fel.
A magyarok évente 4,5 kiló paradicsomot esznek meg fejenként, ezzel igen előkelő helyen szerepel a zöldségek között. Sokan tehetünk vele az egészségünkért és ehhez tulajdonképpen csak egy kis főzésre van szükség.
Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash