Régen a magyar szüretek fő étele volt, ma már szinte senki nem eszi sajnos
Finom, elkészítése különleges, de mégis egyszerű, mégis szinte teljesen feledésbe merült.
A szüreti munkák során a szőlőbirtokos (házi)gazda feladata volt a szüretelők egész táplálása. A munka korán reggel indult, azt megelőzte egy laktató reggeli jellemzően kenyérrel, szalonnával vagy kolbásszal. Hogy az energia estig kitartson, ebédre szintén valamilyen kalóriadús fogás készült. Számos forrás állítja, az egyik legelterjedtebb szüreti ebéd a pincepörkölt volt. Mára tulajdonképpen kikopott, nem csak a szüretekről, de úgy általában az étlapokról, konyhákból is.
Pedig régen állítólag lent a borospincében készítették el, ahol a borok érlelődtek. A hiedelem úgy tartotta, így egy kicsit az étel is átvette a boros hordók fás, tanninos aromáját. Talán ennél is fontosabb volt, hogy egytálételről van szó. A gulyáshoz hasonlóan minden (hús és köret) egyetlen fazékban, vagy bográcsban főtt, így a szüret kellős közepén nem kellett többfelé figyelni.
A pincepörkölt számos verziója ismert országosan – írja a HelloVidék. Az alap általában marhalábszár vagy sertéscsülök, de sokszor kerül még mellé belsőség is a fazékba. Elmaradhatatlan kellék a bor is: a szüreti pincében található korábbi évjáratból szokás bele löttyinteni. Színe tulajdonképpen mindegy, hiszen az őrölt paprika fogja úgyis meghatározni az étel színét. Végezetül a pincepörköltbe kell még krumpli, ami laktató köret.
Címlapfotó: Umar Farooq / Unsplash