A tökéletes pirított burgonya titka a víz – vagy valami más
A tökéletes pirított burgonya titka egy apró és nagyon egyszerű trükk. Mindenkinek érdemes egyszer kipróbálnia.
A pirított burgonya akár köretként, akár önmagában tökéletesen megállja a helyét. Az elkészítésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények: van, aki pirítás előtt megfőzi és van, aki az alufóliában sütésre esküszik. A The Daily Meal gasztronómiai szakportál egy harmadik utas megoldást mutatott be a minap. Állításuk szerint így születik a tökéletes pirított burgonya.
Mint írják, ahhoz, hogy a pirított krumpli belseje tökéletesen puha, és ne kásás legyen, érdemes sütés előtt gőzben puhítani. Ezt akár kétféle módon is megtehetjük. Az első technika ugyan kicsit bonyolultabb, de a megkérdezettek többsége szerint eredményesebb is, mivel így sokkal több gőz éri a burgonyát. Első lépésként vágjuk nagyobb darabokra a krumplit, majd helyezzük el egy tepsin. Öntsünk egy kevés vizet a tepsi aljára úgy, hogy éppen csak egy vékony réteget képezzen. Takarjuk le az egészet alufóliával, majd süssük a krumplit addig, amíg megpuhul. Ezután jön a neheze: próbáljuk meg óvatosan eltávolítani a vizet a tepsi aljából. Ha ezzel megvagyunk, a szokásos módon locsoljuk meg olajjal, fűszerezzük, és alufólia nélkül pirítsuk meg a sütőben.
A másik módszer kicsit könnyebb, mivel nincs szükségünk vízre. Vágjuk apróbb darabokra a burgonyát, a vizet pedig helyettesítsük valamilyen egyéb folyadékkal: ez lehet akár olaj, akár valamilyen zöldség is. A gőzöléshez használjunk szintén alufóliát, majd miután megpuhult a krumpli, fűszerezzük és süssük addig, míg megpirul.
Lényegében mindegy, hogy melyik módszert választjuk, kísérletezéssel hamar megtalálhatjuk a számunkra ideális technikát a tökéletes végeredmény érdekében.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: cleo stracuzza / Unsplash