A szára gyógyszer, a levele méreg és a magyarok is egyre többet eszik, mi az?

2025. május 15.

Az egyik legkülönlegesebb zöldség, tele van vitaminnal, nagyon finom, mégis vigyázni kell vele.

A rebarbara kétségtelenül az egyik legkülönlegesebb zöldség. Vagy gyümölcs. Már ez a dilemma sem mindennapos. Bár növénytanilag zöldség, ízvilága miatt gyakran gyümölcsként kezelik. Gyümölcslevesek, desszertek, torták egyre gyakoribb összetevője. Olyannyira nem eldöntött a kérdés (legalábbis az ügyvédek szerint), hogy 1947-ben egy New York-i bíróság hivatalosan is gyümölcsnek nyilvánította.

A rebarbara színes, nagy, húsos levélnyele nemcsak ehető, de gazdag tápanyagforrás. Hasznos növényi rostokat, értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Vitaminokban szintén gazdag: bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin is. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne. Ráadásul fogyókúrában is kifejezetten hasznos lehet, mivel 100 gramm növényben mindössze 16 kalória van. Egyes korcsoportokban kifejezetten ajánlott a gyakori fogyasztása.

Amilyen jó a levélnyele, annyira veszélyes maga a levél. Fogyasztása szigorúan kerülendő. Ennek oka, hogy a növény levelei (különösen az idősebbek) nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat. Ennek sói, az oxalátok kicsapódnak a vese által kiválasztott vizeletből, és vesekövekké állnak össze. Ritkábban a húgysavkő kialakulásának esélyét is növelheti. A levélnyél tehát kerülendő, különösen a vesebetegségre hajlamos embereknek.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash