Rémálmaink vannak? Sajnos az egyik kedvenc ételünk okozza

2025. július 13.

Kanadai kutatók egyes ételtípusok és az alvás minősége közötti összefüggéseket vizsgálták.

A kanadai MacEwan Egyetem kutatói vizsgálták a tejtermékfogyasztás és az alvás minősége közötti összefüggést. A kutatáshoz egy kérdőívet használtak, mely az alvás minőségére és az étkezési szokásokra fókuszált. Több mint 1000 diák válasza alapján született meg a Frontiers in Psychology című folyóiratban publikált tanulmány, amit a Magyar Mezőgazdaság szemlézett.

A cikk szerint a tanulmány szerzői arra jutottak, a rémálmok intenzitása erősen összefügg a laktózintoleranciával és más élelmiszer-allergiákkal. Régóta szólnak anekdoták arról, hogy az esti étkezés hatással lehet az álmokra. Azonban eddig nem sok bizonyíték állt rendelkezésre ennek igazolására vagy cáfolására. A mostani kutatásban azonban a MacEwan Egyetem 1082 hallgatója által adott válaszok érdekes dolgokra mutattak rá.

A válaszadók nagyjából harmada küzd rendszeresen rémálmokkal. A nők nagyobb valószínűséggel emlékeztek vissza az álmaikra, ezáltal többször számoltak be rosszabb minőségű alvásról vagy rémálmokról is. Emellett kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy valamilyen élelmiszer-intoleranciában szenvednek. A felmérésben résztvevők 40 százaléka szerint a késői étkezés vagy bizonyos ételek hatással vannak az alvás minőségére. 25 százalékuk pedig konkrét élelmiszertípusokat jelölt meg, melyek (szerintük) rontják az éjszakai pihenés hatásfokát.

A kevésbé egészségesen étkezőknek nagyobb eséllyel volt rémálmuk, de kevésbé tudtak visszaemlékezni ezekre. Az általános vélekedés szerint a rossz alvásért az édes és a fűszeres ételek, valamint a tejtermékek felelősek. Mindössze a válaszadók kis csoportja, 5,5 százalékuk mondta azt, hogy az elfogyasztott ételek hatással voltak az álmokra. Szerintük az édes ételek és a tejtermékek fogyasztása után bizarrabbá, ijesztőbbé váltak az álmaik.

Amikor a szerzők összehasonlították az ételintoleranciákat a rémálmokkal és a rossz minőségű alvással, a laktózintolerancia szoros kapcsolatot mutatott ezekkel, valamint az emésztőrendszeri tünetekkel is. Könnyen lehet, hogy a tejtermékek fogyasztása indítja be ezeket a kellemetlen folyamatokat, és az éjszakai diszkomfort hatással van az alvás minőségére.

Címlapfotó: Kinga Howard / Unsplash