A magyarok egyik kedvenc sajtját választották meg a világ legjobbjának

2024. március 09.

1378 különböző típusú sajt közül választották ki a legjobbat.

Kiadta friss, 2023-2024-re vonatkozó listáját a világ legjobb sajtféléiről a brit TasteAtlas – vette észre a Haszon oldal. A rangsor több mint 24 ezer, az oldalt látogató fogyasztói értékelés alapján készült. Egy-egy sajttípusra (összesen 1378-at különböztettek meg) legfeljebb öt pontot adhattak az értékelők. A legfinomabb sajtok végső sorrendjét az átlagpontok szerint állapították meg.

Érdekesség, hogy a közvetlen élbolyban abszolút taroltak az olaszok, a franciák csak utánuk következnek. A dobogót kibérelték maguknak az itáliai sajtok. Jó hír, hogy az első két helyezett itthon is nagyon kedvelt és ezért szaküzletekben kapható is belőlük számos eredeti, vagyis olasz változat.

  1. Parmigiano Reggiano – olasz – 4,68 pont
  2. Mozzarella di Bufala Campana – olasz – 4,64 pont
  3. Stracchino di Crescenza – olasz – 4,64 pont
  4. Graviera Naxou – görög – 4,64 pont
  5. Queijo Serra da Estrale – portugál – 4,63 pont
  6. Burrata – olasz – 4,62 pont
  7. Saint-André – francia – 4,61 pont
  8. Reblochon – francia – 4,55 pont
  9. Pljevaljski Sir – montenegrói – 4,55 pont
  10. Mont d’Or – francia – 4,54 pont

Nem mindenki van megelégedve a végeredménnyel. A Greek City Times cikke szerint a görögök igencsak zokon vették, hogy bár több „görögikum” előkelő helyen zárta a versenyt, nemzeti büszkeségük, a feta sajt nem aratott fényes sikert a fogyasztóknál. „Csak” a 88. helyen végzett az 1378-ból.

Magyar sajt most nem került az élbolyba, de nincs miért bánkódnunk: más fórumokon (versenyen vagy éppen a sajt egyik fellegvárának számító Svájcban) gyakran szoktak zajos sikert aratni.

Címlapfotó: onderortel / Unsplash