Van egy zöldség, amit nem szabad megmosni evés előtt!

2024. március 16.

Többet ártunk, mint használunk a mosással, állítják a szakemberek.

Vannak, akik máshogy gondolják, ám érdemes meggondolni, hogy a csomagolt salátát megmossuk-e fogyasztás előtt. Ezzel a mondattal kezdi minapi cikkét az angol nyelvű Daily Meal oldal, majd egy még meghökkentőbb állítással folytatja. A cikk írója szerint ugyanis, ezeknek a csomagolásukon „konyhakész” és „mosott termék” felirattal ellátott zöldségeknek a megmosásával többet ártunk, mint használunk.

Hogy hogyan? Paradox módon a mósással olyan szennyeződéseket viszünk fel a csomagolt salátákra, amik amúgy nincsenek ott. A Daily Meal idézi Neva Cochran dietetikust, aki elmondja, a mosogatóban, a zöldségszárító centrifugában, vagy éppen a lecsöpögtető szűrőben bizony lehetnek plusz baktériumok, amik így kerülnének rá a zöldségre.

A csomagolt ezeket biztosan nem tartalmazzák, az üzemben ugyanis nagyon szigorú higiéniás előírásoknak való megfelelés mellett dolgozzák fel és csomagolják őket. Előfordul, hogy a folyamat során háromszor mosáson mennek át.  Vizsgálatok alapján így a kórokozók 99 százalékát tudják eltávolítani.

Egy esetben érdemes mégis megmosni a salátaleveleket. Ha azt vesszük észre, hogy veszítettek frissességükből, halványul a színük, fonnyadnak. Ilyenkor használ az átmosás. Nemcsak felfrissül tőle a saláta, de azok a szennyeződések is lekerülhetnek róla, amik az öregedést beindították. Persze legyünk körültekintőek: az edények, amiket a mosáshoz használunk, szintén legyenek fertőtlenítve!

Nemrég írtunk róla, más élelmiszereknél sem egyértelmű, hogyan kell eljárni a feldolgozásuk előtt. Ezek a cikkek ITT és ITT olvashatók el.

Címlapfotó: CDC / Unsplash