Kiderült, a magyarok kedvenc fűszeréből idős korban tilos lenne fogyasztani

2025. július 08.

Tízszer annyit fogyasztunk belőle, mint amennyit idős korban szabad lenne a szakértők szerint.

Az öregedés folyamatával étkezési szokásaink is megváltozhatnak. Az életkor előrehaladtával, illetve az életkörülmények alakulása miatt egyre jobban oda kell figyelni, mit főzünk, mit eszünk. Egyre fontosabbá válik, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra. Ez is jelenti, hogy fokozatosan kiiktatunk bizonyos típusú élelmiszereket az étrendünkből. Ilyen például a só is: a magas nátriumtartalmú ételek komoly problémát okozhatnak az idősödő szervezet számára, különösen magas vérnyomás esetén.

Ha nehezen szokunk hozzá a kevésbé sós, vagy kifejezetten sótlan ételekhez (a só mégiscsak fűszer és ízfokozó egyben), érdemes különféle helyettesítő fűszernövényekkel kísérletezni. Emellett mindig figyeljünk a feldolgozott élelmiszerek csomagolásán feltüntetett nátriumtartalomra is. Az amerikai National Academies of Sciences, Health and Medicine Division szakértői szerint a 71 évet betöltött személyeknek legfeljebb napi 1,2 gramm nátriumot lenne ajánlott fogyasztaniuk – olvasható a Sun Health Communities cikkében.

Mennyi sót fogyasztanak a magyarok?

A szakértők szerint a napi ajánlott sóbevitel fiatalabb korban legfeljebb 5 gramm. Ez körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. A 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint azonban a magyar férfiak nátriumbevitele több mint háromszorosa, a nőké pedig mintegy két és félszerese az ajánlott maximumnak. A felnőtt férfiak átlagosan napi 16 gramm, míg a nők 12 gramm sót fogyasztanak – írja a Webbeteg. Ezzel az egész világon Kína után a magyarok a második legsósabban étkező nemzet.

Fontos megjegyezni, hogy a hazai sóbevitel jelentős része pékárukból, húskészítményekből, sajtokból és konzerv zöldségekből származik. A magas nátriumfogyasztáshoz továbbá jelentős mértékben hozzájárulnak a sós snackek is, beleértve a különféle csipszek és sós magvak is. Ha csak ezen a pár területen jobban odafigyelünk, már jelentős csökkenést tudunk elérni.

Címlapfotó: Merve Sehirli Nasir / Unsplash