Generációkra szóló fejlesztések

2024. február 02.

Hobbinak indult, ma pedig már kimondott cél, hogy pár éven belül a legismertebb villányi borászatok között legyen számon tartva a Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet.

Érkezésünkkor lusta eső mossa át a szüreti gépeket a Vinatus vadonatúj feldolgozójának előterében, az acéltartályokban pedig már csak a syrah erjed. Sikeres szüreti időszakot tudhat maga mögött Rafael Péter borász és csapata, amikor, a Vinatus több mint 10 éves történetében először, minden alapanyag az új, saját feldolgozóba és pincébe került.

Hobbinak indult

A pincészet tulajdonosa, Kovács László 20 éve szeretett bele Villányba, és ami hobbinak, a villányi borok iránti szerelemből táplálkozó kellemes időtöltésnek indult, mára egy folyamatosan növekvő, a villányi nagyok nyomába eredő borászati vállalkozás lett. Az új birtokközpont kapacitása és méretei is tükrözik a tulajdonos dinamizmusát és távlati gondolkodását. Habár még „csak” valamivel ezer hektoliter feletti mennyiséget készítenek el évente, az új pincét ennél jóval magasabbra, 4 ezer hektoliter befogadására és kezelésére kalibrálták.

A Vinatusnál optimisták a jövőt illetően, és hisznek abban, hogy elérik a kitűzött céljaikat, még ha az elmúlt pár évet enyhén szólva sem lehet a borászok aranykorának nevezni. A Covid és az energiaválság mellett új, kis borászatból is jóval több nőtt ki a földből, mint korábban, a világjárvány miatti globális kereskedelmi átrendeződés közben pedig eltűntek a külföldi piacok. Ezek a tényezők egyesével is éppen eleget árthatnak az iparágnak, így együtt viszont kisebb válságot idéztek elő a szakmán belül. Ez mindenkit érzékenyen érint, aki a minőségi bortermelést tűzte ki célul, és bár várható némi természetes tisztulás, a villányi borászok is kemény éveknek néznek elébe.

Öt-tíz éves divatokra nem lehet borászatot alapozni” – reagál arra a felvetésemre a tulajdonos, hogy ráadásul a jelenlegi piaci trendek a könnyű, illatos fehérborok térnyerését mutatják a vörösborok kárára. De ahogy emiatt sem aggódik, úgy az összes nehezítő körülménnyel szemben is csak a megbízhatóan magas minőségű borokat tartja hatásos ellenszernek.

ember integet az acéltartály mellől
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

Van igény a csúcsborokra

Jelenleg 25 hektáron főleg cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah terem, a szortiment 90%-a pedig prémiumbor, így ha valahol ismerik magas minőségre vonatkozó piaci elvárásokat, akkor az a Vinatus. Minden nehézség ellenére van igény a csúcsborokra, a franc mellett a syrah is kiemelkedően jól érzi magát Villányban, a gyümölcsfókuszú nagy borokat pedig a fogyasztók is értékelik.

A közönség újabban kezd visszatalálni Villányba, ráadásul egyre fiatalabb vendégek keresnek mind magasabb minőségű borokat, némiképp ezzel az országos trendeknek is ellentmondva. Márpedig az aktív pincejárókra nagy szüksége van minden borászatnak, a Vinatusnak is; volt is bennük nem kevés hiányérzet, hogy nem tudják megmutatni, hol és hogyan készülnek a boraik. Azok, amelyek a borászat 2009 óta íródó történetében most először találtak igazi otthonra. Eddig több különböző helyen béreltek pincét, a Rákóczi Ferenc utcai komplexumban azonban már minden a nulláról, a borászati igények kielégítése céljából épült. Az impozáns új feldolgozóban, illetve az utcafrontot uraló panzióban és a hozzá tartozó pincében immár méltó módon fogadják a látogatókat, és végre úgy tudják bemutatni a munkásságukat, ahogy szeretnék.

Irány a villányi elit

Na, most már jó lesz!” – mondja röviden összegezve az új épület kapcsán az elvárásokat Kovács László. Ezzel új lendületet vesz a borászat: most már minden összeállt, maximálisan hitelesek tudnak lenni a borbarátok szemében, így a következő évek elsődleges célja az lesz, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessék meg a Vinatus márkanevet. Minél közelebb kell kerülniük a legismertebb villányi borászokhoz, ehhez pedig továbbra is a lehető legjobb borokat palackozzák le. Itt mindennek az alapja a kiváló minőségű alapanyag. Minden a szőlőből indul ki, aminek a sajátosságait, a villányi tulajdonságait igyekeznek minél jobban közvetíteni a borokon keresztül. A tőketerhelés átlagosan egy kg, a növényvédelemben gyomirtót és rovarirtót nem használnak, és minél inkább kerülik a vegyszereket.

A teljes érettségben szüretelt szőlő acéltartályba kerül. Irányított erjesztést követően a fajták szerint leválogatott legjobb hordókat használják a tizenkét hónapos érlelésre. A gyümölcsösségre a hordós érlelés közben is vigyáznak. Azt pedig egyenesen áldásként éli meg Rafael Péter borász, hogy a Vinatusnál nagyon erős a villányi borok iránti szenvedély. Ennek köszönhetően náluk a hosszú palackérlelés is belefér a metódusba. Az értékesítési kényszer és a kereskedői nyomás miatt sok pince ezt nem tudja, vagy nem meri meglépni. Pedig mindenki jobban járna egy kicsivel több türelemmel és alázattal. A magas minőségi elvárások miatt ez itt azonban adott. Így tudják biztosítani, hogy a polcokra kikerülő borok a legjobb arcukat mutassák a borbarátoknak.

Ami még hátra van

A jövőben a pincébe látogatók az egész folyamatot lekövethetik, ahogy eljutnak a feldolgozótól a tartályos téren keresztül a hordós érlelőig. Magával ragadó utazás lesz a modern pinceépületben. A borászati folyamatokra jellemző precizitás, a tradíciók tisztelete és az újításra való fogékonyság egyaránt megtapasztalható. A több tízezer literes acéltartályok és a barrique hordók mellett pár Flexcube tartályt is láthatunk. Ez főleg újvilági technológia, magyar borászatoknál még csak elvétve találkozhatunk vele. Péter szerint tíz éven belül a különleges tartály iránti kereslet jelentősen megnő majd.

Csak előre lehet menni

Kovács László tulajdonos örökké számol és fejleszt. A növekedés lehetőségeit keresi, bár a 25 hektár saját területtel és az évi 150 ezres palackszámmal már lassan elégedett. De mindig van hova terjeszkedni: azt vallja, hogy „aki nem fejleszt, lemarad”, ennek szellemében is bővül folyamatosan a birtok. A Vinatus központja alá valóságos föld alatti birodalmat álmodtak meg a borásszal. Ennek része a szomszédos telek alatt húzódó ódon pince meghódítása is. A borászat ezt a 170 méteres, boltíves pincét szánja a pezsgőkészítés és -kóstolás helyszínének a jövőben. A hordós érlelő, a panzió alatti többágas pincerendszer és az előbb említett régi pince pedig mind összeköttetésben lesznek egymással. Ez biztosítja, hogy a vendégek egy valóban nem hétköznapi pincetúrán vehessenek részt.

A panzió alatt a gyönyörű, vörös téglával kirakott, boltíves pincerendszer a vendéglátás színtere lesz. Esküvők és egyéb rendezvények mellett a szállóvendégek étkeztetését és az ültetett borkóstolókat is itt tartják majd. Már a bortrezor is az utolsó simításokra vár, mielőtt átadnák új tulajdonosaiknak. A Vinatusnál messzire látnak, és hosszabb távon gondolkodnak, ezért is a folyamatos fejlesztés és építkezés. A kiváló borok mellett most már egy minden igényt kielégítő pinceépületet is a magukénak tudhatnak. Ez a boraik iránti magas minőségi elvárásoknak segít megfelelni, de végre a fogyasztókkal is közvetlen kapcsolat kiépítését teszi lehetővé.

Közeljövő

Hamarosan valódi, kellemes kikapcsolódást nyújtó élmény lesz ide ellátogatni. Az pedig már a jövő zenéje, hogy a hatalmas és impozáns fejlesztések után hova mehet még előre a Vinatus. A tulajdonos csak reméli, hogy a lányai után az unokái is beleszeretnek ebbe a szép szakmába, és a birtok további bővítéséről beszélhetnek majd évtizedek múlva, de ez még odébb van.

Most Villány gazdagabb lett egy modern és igényes borászati központtal. Nemcsak kiváló borokról gondoskodik, de a helyi turizmusnak és vendéglátásnak is megkerülhetetlen helyszíne lesz.

A cikk a Vince Magazin 2023/december – 2024/januári lapszámában jelent meg.

Szerző: Sólyom Bence

Címlapfotó: Acsai Miklós/Vince Magazin