Csúnya, finom, sokféleképpen felhasználható és hosszan eláll – mi az?

2023. december 10.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában és magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kevésbé ismert, elsősorban házi kertekben termesztett növény a feketegyökér (Scorsonera hispanika L.). Pedig változatosan és jól használható a konyhában – derül ki az agroinform.hu cikkéből. A 16. századig gyógyászati célra használták, csak ezt követően kezdték mint ételt a gyökerét fogyasztani Olaszországban és Franciaországban. Innen terjedt el mint konyhanövény a németekhez és a hollandokhoz, valamint jelenleg egyik legnagyobb termelőjéhez, a belgákhoz. Európában még kisebb termesztése Oroszország keleti részén és Ukrajnában folyik.

Jellegzetesen európai növénynek számít, noha Ázsiában és Amerikában is ismerik. Számottevő termesztése és fogyasztása viszont utóbbi kontinenseken nem alakult ki. Meg kell említeni, hogy felsorolt országok közül egyikben-másikban a lombozatát, zsenge hajtáscsúcsának felső 10-15 cm-es részét levágják és salátaként is használják. Előretörését jelzi, hogy azokban az országokban, ahol ismertebb, téli és idényen kívüli fogyasztásra a konzervipar is feldolgozza.

Európában őshonos növény, géncentruma Magyarország területét is magában foglalja, korábban a Budai-hegység területén is megtalálható volt. Talán régi magyar nevén, „pozdor”, többen ismerik, vagy az idősebbek így jobban emlékeznek rá.

Mit tud a feketegyökér?

Gazdasági értelemben vett termése a gyökér. Ennek külső része barnás fekete színű, hossza 25-35 cm, hengeres alakú. A felső részén, a gyökérnyak környékén 2-3 cm átmérőjű, lefelé enyhén keskenyedő. Belül fehér húsa jelentős mennyiségű tejnedvet tartalmaz. Ha ezt a gyökér mechanikai sérülése során (felszedéskor szokott előfordulni) elveszti, rágóssá, rostossá, gyakorlatilag fogyaszthatatlanná válik.

Mint zöldségnövénynek nagy értéke, hogy más gyökérzöldségféléhez hasonlóan pincében (párás, hűvös helyen) egész télen jól tárolható. Fogyasztása a tárolási körülményektől függően késő tavaszig lehetséges, ezzel bővíti a szerényebb téli zöldségválasztékot. Magas víztartalmából adódóan (kb. 80% vizet tartalmaz) zsenge, a spárgára emlékeztető ízű. Korábban a hazai szakirodalom íze és alakja után téli spárgának nevezte.

Táplálkozási értéke nem kiemelkedő. Ásványi sók mellett (kálium, kalcium, vas és foszfor) kevés B1- (thiamin), E- (tokoferol), valamint C-vitamint is tartalmaz. Cukortartalma kiemelkedően magas, 12-14%, aminek forrása inulin és mannit, amiért a cukorbetegek is fogyaszthatják. A mannit egyes növényekben képződő cukoralkohol, amelyet mesterséges édesítőként is felhasználnak.

Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash