70 éve ez a finom, olcsó étel volt a magyarok egyik kedvence, mára teljesen eltűnt
2025. április 14.
A második világháború utáni hiány szülte, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből. Könnyen elkészíthető.
A második világháború után, főleg az 1950-es években jelentkező élelmiszerhiány miatt a gasztronómiai magazinok tele voltak takarékos receptekkel. Ennek az érának a lenyomata a hús nélküli tojáspörkölt, amit nemcsak olcsó, de rendkívül egyszerű is elkészíteni. Az alábbi receptet eredetileg a drive.hu osztotta meg.
Tojáspörkölt
Hozzávalók (4 főre)
- 8 tojás
- 4 közepes vöröshagyma
- 120 g sertészsír
- 2 zöldpaprika
- 2 kisebb paradicsom
- 2 tk csípős paprikakrém
- 4 púpos tk fűszerpaprika
- 1 tk só
- 3 dl tejföl
Így készül
- Kockázzuk apróra a hagymákat, majd sertészsíron süssük üvegesre őket. Ezután jöhet hozzá a paprikakrém, a só, valamint az őrölt paprika is.
- Némi kevergetés után öntsünk hozzá 1,5 dl vizet, és tegyük bele a felszeletelt paradicsomot és zöldpaprikát is.
- Mindezt időszakos keverés mellett főzzük nagyjából 35 percig. Ha szükséges, óvatosan öntsünk még hozzá kevés vizet.
- Közben főzzük keményre a tojásokat, majd tegyük hideg vízbe azért, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni.
- Minden tojást vágjunk 4 szeletre. Ha elkészült az alap, akkor óvatosan tegyük hozzá a pörköltalaphoz, és keverjük bele a tejfölt is.
(Forrás: Nosalty)
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash