70 éve ez a finom, olcsó étel volt a magyarok egyik kedvence, mára teljesen eltűnt

2025. április 14.

A második világháború utáni hiány szülte, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből. Könnyen elkészíthető.

A második világháború után, főleg az 1950-es években jelentkező élelmiszerhiány miatt a gasztronómiai magazinok tele voltak takarékos receptekkel. Ennek az érának a lenyomata a hús nélküli tojáspörkölt, amit nemcsak olcsó, de rendkívül egyszerű is elkészíteni. Az alábbi receptet eredetileg a drive.hu osztotta meg.

Tojáspörkölt

Hozzávalók (4 főre)

  • 8 tojás
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 120 g sertészsír
  • 2 zöldpaprika
  • 2 kisebb paradicsom
  • 2 tk csípős paprikakrém
  • 4 púpos tk fűszerpaprika
  • 1 tk só
  • 3 dl tejföl

Így készül

  1. Kockázzuk apróra a hagymákat, majd sertészsíron süssük üvegesre őket. Ezután jöhet hozzá a paprikakrém, a só, valamint az őrölt paprika is.
  2. Némi kevergetés után öntsünk hozzá 1,5 dl vizet, és tegyük bele a felszeletelt paradicsomot és zöldpaprikát is.
  3. Mindezt időszakos keverés mellett főzzük nagyjából 35 percig. Ha szükséges, óvatosan öntsünk még hozzá kevés vizet.
  4. Közben főzzük keményre a tojásokat, majd tegyük hideg vízbe azért, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni.
  5. Minden tojást vágjunk 4 szeletre. Ha elkészült az alap, akkor óvatosan tegyük hozzá a pörköltalaphoz, és keverjük bele a tejfölt is.

(Forrás: Nosalty)

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash