Vigyázat! Már hamisítják a konyha folyékony aranyát

2024. január 03.

Mutatjuk, a boltok és a termelők milyen védelmi óvintézkedéseket vezettek be.

A gyakran folyékony aranyként emlegetett olívaolaj ömlesztett árának jelentős emelkedése az időjárás okozta termeléscsökkenés következménye. Az ár egy év alatt megduplázódott, és elérte a megközelítőleg 9000 eurós tonnánkénti árat – írja az Agrárszektor. Ez az emelkedés többszörös hatással érte el a boltokat, ahol magasabb kiskereskedelmi árakhoz és az olajbogyó- és olívaolajlopások megugrását váltotta ki.

A gazdák innovatív intézkedésekhez folyamodnak. GPS-nyomkövetőt rejtenek a műanyag olajbogyókba, hogy megakadályozzák a lopásokat. A szupermarketek is védekezni kényszerülnek: lopásgátlókat helyeznek el az olívaolajos üvegeken.

A kihívások ellenére Görögország számára van egy jó hír is. A görög olívaolaj növekvő értéke arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy luxustermékként pozicionálják azt a külföldi piacokon. Ez a stratégiai váltás lehetővé teszi a görög termelők számára, hogy tőkét kovácsoljanak a kiváló minőségű olívaolajból, ahelyett, hogy hagynák, hogy az ismertebb spanyol és olasz márkák profitáljanak a drágulásból. Az árak megugrása azonban a görög olívaolaj-kereskedelem problémáira is rávilágított. Többek között a lopásra, a hamisításra és az exportált olaj értéknövelésének hiányára.

Bár az olívaolaj a görög történelem és mitológia része, a közelmúltbeli áringadozások megzavarták az iparágat. Az olyan kihívások, mint a növekvő munkaerő-, üzemanyag- és műtrágyaköltségek akadályozzák a sikeres exportvállalkozások létrehozását.

Címlapfotó: Pawel Czerwinski / Unsplash