7,5 kg-ot eszünk belőle évente, most kiderült, ez az egyik legegészségtelenebb élelmiszer

2025. április 28.

Amerikai kutatók 30 éven át végzett megfigyelés után jutottak erre a következtetésre.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói 2024 végén olyan tanulmányt publikáltak a The Lancelet folyóiratban, mely az ultarfeldolgozott élelmiszerekre fókuszált – írja a Magyar Mezőgazdaság. Az angolul Ultra-processed foodnak (UPF) nevzett élelmiszerek hatásait több mint 200 ezer egészségügyi szakember fogyasztási szokásai alapján összegezték. Nagyjából 30 éven át kísérték figyelemmel a résztvevők egészségi állapotát, hogy megtudják, kialakul-e náluk szívroham vagy stroke, mely összefüggésben állhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanis szinte mindig rengeteg kalóriát, temérdek hozzáadott cukrot és/vagy sót, tartósítószert, egészségtelen zsírokat tartalmaznak.

Az egyetem kutatói ezúttal 10 kategóriába sorolták a termékeket: kenyerek és gabonatermékek, szószok és öntetek, édes nassolnivalók és desszertek, sós nassolnivalók, vörös húst vagy szárnyast vagy halat tartalmazó ételek, készételek, joghurtok és tejalapú desszertek, röviditalok, édesítőszeres üdítők.

A Harvard kutatói azt állapították meg, hogy a cukros és az édesítőszeres üdítőitalok valamint a feldolgozott húsételek fogyasztása megemelheti a szívroham kockázatát. A dietetikusok már jó ideje hangsúlyozzák ezen élelmiszerek káros hatásait. A túlzott cukorfogyasztás krónikus gyulladást idézhet elő a szív-és érrendszerben, valamint növeli a diabétesz kockázatát. 

Virsli kontra joghurt

Ami a feldolgozott hústermékeket illeti – mint például felvágottak, virslik, szalámik –, ezeket sók, füstölés és mesterséges tartósítószerekkel tartósítják. A magas sótartalom hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, míg a telített zsírok a koleszterinszintre fejtenek ki rossz hatást. Ez különösen rossz hír nekünk magyaroknak, hiszen nálunk a felvágott, virsli, szalámi nagy népszerűségnek örvend. Hazánkban az egy főre eső éves virslifogyasztás például meghaladja a 7,5 kg-ot.

A tudósok a sós nassolnivalók, a gabonatermékek, a joghurtok és a tejalapú desszertek esetében azt állapították meg, kisebb kockázatot jelenthetnek szívroham szempontjából. Az ultrafeldolgoztt kenyerek és gabonatermékek pedig a stroke esetében mutattak hasonló tendenciát. 

A kutatók hangsúlyozzák, nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű információval az elfogyasztott élelmiszerek előállítását illetően, és a résztvevők sem feltétlenül reprezentálják a lakosságot. Ettől függetlenül fokozott óvatosságra intenek az üdítőitalokkal és a feldolgozott hústermékekkel kapcsolatban.

Címlapfotó: Shane / Unsplash