Itthon is egyre többen eszik, pedig most kiáltottak ki a világ legbüdösebb ételének

2025. július 03.

A penészgomba és a legalább három hónapos érlelés eredménye a megosztó szag.

A kékpenészes sajtok – mint a gorgonzola, a hazai márványsajt vagy a roquefort – az egész világon közkedveltek. Az utóbbi is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyarok körében, mind több boltban találkozni vele. A rajongókat aligha fogja elrettenteni a The Daily Meal gasztronómiai portál cikke, amiben a legbüdösebb sajtokat rangsotolták. A listán a már említett roquefort igen előkelő helyen végzett: a hatodik legbüdösebbnek találtatott.

Hogyan jön létre a roquefort és miért ilyen büdös?

A nyers juhtejből készült sajt hazája Franciaország. A sajtkészítés során az alapanyagot a penicillium roqueforti nevű nemes penészgombával oltják be, amely belülről indulva alakítja ki a sajt jellegzetes kék erezetét. A roquefort érlelése természetes mészkőbarlangokban történik, a dél-franciaországi Roquefort telepölés közelében. A barlangok páratartalma és szellőzése ugyanis ideális feltételeket biztosít a penész fejlődéséhez.

A sajtokat már a folyamat elején sós lében mossák, majd fóliába csomagolják, hogy meggátolják kéreg kialakulását. Legalább három hónapig érlelődnek, mire elnyerik végső, intenzív aromájukat. A roquefort illata – amelyben egyszerre érezhető a tengeri só, az istálló, a gomba, valamint egy enyhe füstös aroma – valóban megosztó. Mindazonáltal érdemes (ha máshogy nem, befogott orral) legalább egyszer kipróbálni: a sós, penészes karakter remekül harmonizál egyes ételekkel, valamint az édes borokkal. Mindenekelőtt a tokaji aszúkkal.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: