BalatonBor, HegyBor: helyzetjelentés, 2023

2023. július 02.

2023-ban is bemutatásra kerültek a balatoni borrégió legjobb olaszrizlingjei. A Balatoni Kör eseményén jártunk. 

2023. június 9-én délután Veszprémben az Óváros téren szűk sajtókörben kerültek bemutatásra a Balaton és HegyBor legújabb évjáratának tételei, valamint a Balatoni Kör által kiadott Kóstold körbe kiadvány. A rendezvényen kóstoltatott borok a Balaton borrégióban létrehozott háromlépcsős borpiramis „termékei”. Alsó szintjén, mint az alapja az egész rendszernek, helyezkedik el a BalatonBor. A középső szinten kapott helyet a HegyBor, a piramis csúcsán pedig a Dűlős bor áll. A piramis és maga a Vinea Balaton rendszer 8 évvel ezelőtt azért is jött létre, hogy az addig nem túl sokra tartott olaszrizling fajtának is segítsen megtalálni méltó helyét a piacon. (Mindhárom szinten csak olaszrizling használható.) A törekvés sikeres volt, a fajta ma már komoly népszerűségnek örvend a borkedvelők körében, és a szakma is egyre jobban elismeri.

Magyarországon tulajdonképpen a BalatonBor volt az első közösségi régiós bormárka, ami termelői összefogásra épül. (További közösségi bormárkákról ITT és ITT lehet olvasni.) Jó ívású, mégis tartalmas tétel, a „Balaton bora”. Bármelyik balatoni pincészet elkészítheti, aki megfelel a feltételeknek, amit a Balatoni Kör és a Rizling Generáció tagjai közösen alkottak meg.

Mit tud a HegyBor?

asztalok, padok, bódék, fehér ernyő
Fotó: Pap Julianna

A HegyBor készítésének szabályozása már szigorúbb az előzőnél. Ennek a szintnek a feladata az is, hogy összefogja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling borainak kommunikációját, valamint a helyi eredetvédelmi törekvéseket is előre mozdítsa. Itt már komolyabb követelményeknek kell megfelelni, különösen a termőterületek nagyságát illetően. Cél, hogy az egyes földrajzi egységek termőterületei hasonló méretűek legyenek és ne haladják meg jelentősen a néhányszáz hektáros méretet. A Balaton körüli OEM (Oltalom alatt álló eredetmegjelölés) szabályok különbözőségei miatt így előfordul, hogy egy párszáz hektáros „hegy” az egy egyönálló OEM (például Somló, Csopak, Káli-medence, Tihany) vagy éppen egy nagyobb OEM-en belül egy kisebb földrajzi egység (például Badacsony OEM-en belül a tanúhegyek: Csobánc, Szentgyörgy-hegy stb). Akárcsak a BalatonBornál, a HegyBornál is úgynevezett Origó kóstoló keretein belül döntik el a balatoni borászok, ki írhatja rá a megnevezést a címkéjére. Ez vakkóstolással történik.

A BalatonBor vezet

A sajtóbemutatón elhangzott, 2023-ban 19 termelő összesen 80 ezer palack BalatonBort készített. Mindeközben 12 termelő 30 ezer üveg HegyBort palackozott. „A balatoni borpiramis alapvetően jó irány, de még sok munka van vele. A fogyasztók kevéssé vannak tisztában a rendszer lényegével” – villantotta fel a két lépcső közötti „nagy hézag” lehetséges okát Dóka Éva. Miközben a Zalaszentgróti Dóka Éva Pincészetben készül a nagyközönségnél már valamennyire bejáratott könnyed, nyári, fiatalos BalatonBor, a kifinomult, tájékozottabb és így még szűkebb közönséget megcélzó HegyBor egyelőre még várat magára. 

férfi fekete kötényben, kezében pohár
Fotó: Pap Julianna

A szentantalfai Dobosi Pincészetnél ezzel szemben már mindkét kategóriában szereztek tapasztalatot. „A Hegybornál fontos, hogy itt nem a fajtán van a hangsúly, hanem magán a hegyen, azaz a termőterületen. Az általunk készített HegyBornak kellemes ásványos, mészköves íze van. Ezen borunkat első sorban a gasztronómiába, borszaküzletekbe szánjuk, illetve a borászatunknál is sok fogy belőle. A BalatonBorunk inkább a kiskereskedelemben találja meg a maga piacát” – magyarázza Dobosi Győző, a pincészet értékesítési vezetője. Egyetért azzal, hogy szükség van a Vinea Balaton rendszerre, ennek segítségével tudják például edukálni a fogyasztókat, akik így át tudják látni, mi az a minőségi, és árbeli különbség a kategóriák között. Úgy gondolja, van még hová fejlődni a HegyBor kategóriával, de az irány szerinte rendben van. Mint mondja, a „palackszám növelése nem megoldás, bár igény lenne rá a fogyasztók körében”. Fontosabb, hogy általa az eddig kevesebb reflektorfényt kapott pincészeteket is megismerjék.

A megkérdezett borászok abban minden esetre egyet értettek, a törekvés jó, de még sok munka van addig, hogy tényleg ezek a borok váljanak a tó körül az első számú borrá – legyen szó egy fröccsről, vagy egy fine dining vacsora borpárjairól.

Szerző: Pap Julianna
Fotók: Pap Julianna