Kifinomult és egészséges is a még mindig kevéssé ismert pezsgőecet
Évszázadok óta készítik a világ leghíresebb borvidékén a borecet testvérét, ami finom, sokoldalú és egészséges.
Bár az alma(bor)ecet, a balzsamecet és a rizsecet ma már szinte alapvető hozzávalónak számít. A pezsgőecetet ezzel szemben még mindig méltatlanul kevesen ismerik. Egyedülálló, kifinomult íze miatt ott a helye minden ínyenc ételeiben.
A pezsgőecet lényegében olyan borecet, amit a pezsgőkészítésnél általánosan használt szőlőfajtákból (legfőképpen a champagne-i fajtákból, vagyis chardonnay-ból, pinot noirból és meunier-ből) készítenek. Ezeket még azelőtt leszüretelik, hogy teljesen beérnének, így magasabb savtartalmuk miatt ideálisak az ecet előállításához.
Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy a franciaországi Champagne régióban már a 18. század óta gyártanak pezsgőecetet. Ahogy a The Kitchen Abroad megjegyzi, a helyi borászok ekkoriban fedezték fel, hogy a már el nem adható bort könnyedén ínyenc, keresett termékké tudják alakítani.
Miután a pezsgőhöz később felhasználandó bor elkészült, egy kis mennyiséget tölgyfahordóban különítenek el. Ebben egy második erjesztési folyamat megy végbe. A hónapokig, sőt, akár évekig tartó érlelés során a borban megjelenő ecetsav-baktériumok az alkoholt ecetsavvá alakítják. Így nyeri el a pezsgőecet jellegzetes, összetett ízét.
Amellett, hogy számos receptben, például pácokban és salátaöntetekben is felhasználhatjuk, a sokoldalú ecet az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól is ismert. Mivel magas az antioxidáns-tartalma, segít megvédeni szervezetünket a szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól.
Ha tehát olyan konyhai alapanyagot keresünk, ami mélységet és összetettséget ad anélkül, hogy elnyomná az étel természetes ízét, ráadásul még kifejezetten egészséges is, érdemes kipróbálnunk a pezsgőecetet.
Ha pedig első körben egy költséghatékonyabb megoldással kísérleteznénk, készítsük el otthon ezt a csodálatos, pezsgős vinaigraitte-et.
Címlapfotó: Roberta Sorge / Unsplash