fehéres szürke háttér előtt kékes címkés boros palack ferdén

Dugóhúzó sem kell hozzá

Fotó: pmc chamara / Unsplash

Csavarzáras kontra fadugós bor: előnyök és hátrányok a fogyasztó szemszögéből

Noha egyre elterjedtebb lezárási forma, sokan még mindig idegenkednek a csavarzártól, pedig jóval kevesebb veszélyt rejt, mint a parafadugó.Talán nem is gondolnánk, a kereskedelmi forgalomban megtalálható boroknak ma már mintegy 30 százaléka van csavarzárral ellátva – köztük számos a fogyasztók és a szakemberek által egyaránt nagyra becsült tételei. A csavarzáras kupakok szerves részét képezik a modern bortartósításnak. Bár a dugók romantikusabbak, sajnos hajlamosak a elöregedésre, elporladásra, arról nem is beszélve, hogy a parafa a borász legnagyobb igyekezete ellenére is tönkreteheti a bort. Ha a kibontott tételünknek ázott kutya szaga van, akkor biztosan a parafadugós lezárási mód a ludas.

Ezzel szemben a csavarzáras megoldás sosem tartogat számunkra ilyen kellemetlen meglepetést, ha mégis hibásnak ítéljük meg az adott tételt, az már valóban a borász hibájából alakul így.

Az érték a mérték!

A Vinapair cikke szerint egyes borfogyasztóknak a csavarzáras kupakos palackokkal szembeni ellenérzései az évek óta tartó félrevezető sztereotípiák eredménye.

„Az Egyesült Államokban történelmileg úgy alakult, hogy a csavarzáras borokat sajnos sokan hobó bornak bélyegezték” – írják. „Az olcsó, csavaros kupakkal ellátott borokat az utcával hozták összefüggésbe, ezért igénytelennek tartják őket.”

A borász számára sokszor fogas kérdés, hogy mivel zárja le a borát – ha a parafa mellett dönt, annak is számos változata létezik ma már, a gyártókról nem is beszélve. A csavarzár a fentiekben taglaltak mellett olcsóbb is, így az egyre növekvő árak mellett a fogyasztó számára még mindig megfizethető alternatívát jelentenek. Talán bele sem gondolunk, de az oly gyorsan kihajított palack és parafadugó kettősének ára önmagában közelíti az 1000 forintot, és akkor még nem beszéltünk a beletöltendő bor készítésének költségekről.

És mi a helyzet az érlelhetőséggel?

s\u00f6t\u00e9t \u00fcveg\u0171, piros c\u00edmk\u00e9s borospalack, m\u00f6g\u00f6tte ablak

Nemcsak a parafadugós borok érlelhetők!

Fotó: Louis Hansel / Unsplash

Érlelés szempontjából nincs különbség a parafadugó és a csavarzár között – írja a VinePair. Bízzunk tehát a borászban, ha ő úgy ítéli meg, hogy az oly sokáig dédelgetett szőlőből a legnagyobb odafigyelés mellett elkészített borához megfelel a csavarzár. E lépését garantáltan hosszas mérlegelés előzte meg, és a minőség megőrzésének érdekében döntött így. Mi pedig örüljünk, hogy nem kell a dugóhúzóért nyúlni.