Rossz hír érkezett, a kapszulás kávé rajongói nem fognak örülni
A kapszulás kávé nagy népszerűségnek örvend világszerte, de azért egy dolgot nem árt tudni róla.
A legtöbb kávékapszula csomagolásán szerepel egy lejárati dátum, de ez inkább minőségmegőrzési időt jelez, nem pedig lejárati időt. A kapszulák ugyanis légmentesen zártak, így hónapokkal vagy akár évekkel a feltüntetett időpont után is biztonságosan elfogyaszthatók – feltéve, hogy közben nem sérült meg a csomagolás.
Mindazonáltal az ízek idővel veszítenek intenzitásukból, miközben maga a belőlük készített kávé továbbra is fogyasztható marad – vonja le a következtetés a Hamu és Gyémánt cikke. Hozzáteszik, ez csak elméleti megközelítés, hiszen bizonyos körülmények között – például akkor, ha nem megfelelően tárolják – akár penész is kialakulhat bennük. De ha megfelelően tartjuk őket, ilyesminek nem szabad előfordulnia semennyi idő után. Ideális tárolási környezet – mint annyi egyéb élelmiszer esetében – a száraz, hűvös, napfénytől védett hely. Így a kapszula nemcsak nem romlik meg, de tovább megőrzi friss karakterét.
Felgyorsulnak a kémiai folyamatok, ha sérül a kapszulán a burkolat. A levegő és a nedvesség fokozza az aromavesztést és penészedés esélyét is.
A lényeg: a legjobb élményt a 6–9 hónapon belül elfogyasztott kapszulák nyújtják, bár élelmiszerbiztonság tekintetében ezen túl is kifogástalanok maradhatnak. Az idő múlásával nem a kockázat nő, hanem az élvezet csökken.
Címlapfotó: KOUS9 STUDIO / Unsplash