Csak 25 forintba kerül, de finomabb és egészségesebb lesz tőle a kávénk!
A fűszer, ami nem csak ízesítő, de valóságos csodaszer a kávénkban.
A fahéjat alapvetően fűszerként tartjuk számon, pedig egyre több bizonyíték utal arra, hogy ennél jóval többre képes. Egy csipet is hozzájárulhat ahhoz, hogy ne csak élvezeti, hanem egészségügyi szempontból is jobban induljon a nap – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében. Mint írják, a fahéj segít stabilizálni a vércukorszintet is, ami ellensúlyozhatja például a kávé koffeinje által okozott inzulinmegugrást. Ráadásul tele van antioxidánsokkal, így támogatja az agyműködést és az esetleges gyulladások megszűntetését.
A portál emlékeztet: több kutatás is megerősíti, hogy a fahéj kis mennyiségben hozzájárulhat az megfelelő vércukorszinthez, javíthatja a koleszterinértékeket, és antioxidáns-tartalmának köszönhetően védelmet nyújthat a sejtkárosító folyamatok ellen. Emellett pozitív hatással lehet a memóriára és a koncentrációra is.
A szakértők szerint már napi egy csipet elegendő lehet a jótékony hatások aktiválásához. Egy csipet fahéj súlya kevesebb, mint 1 gramm. 20 gramm valódi ceyloni fahéj már 450 forintért kapható Magyarországon, vagyis napi 25 forintból már elérhetjük, hogy kedvenc kávénk finomabb és egészségesebb legyen. A fahéjat akár főzés előtt a darált kávéba is keverhetjük, de az is működik, ha közvetlenül a csészébe szórjuk.
A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy fontos a mértékletesség. A cassia fahéj túlzott fogyasztása túl sok kumarint juttathat a szervezetbe, ami megterhelheti a májat.
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash