A kertben írtjuk, aztán a boltban 5 ezerért megvesszük, mi az?
A népi gyógyászat számos egészségügyi probléma esetén használja, ráadásul nagyon finom tea készíthető belőle.
A kiskertekben is számos olyan növény bújik meg, melyekről nem is gondolnánk, hogy gyógynövények is, pedig azok. Ha rossz helyen vannak, gyomként kezeljük őket és kiírtjuk – olvasható a több ilyen „gyomnövényt” is bemutató Agrárszektor cikkében. Az egyik ilyen a tarackbúza, ami szintén rendre a kukában végzi, pedig kiváló tea készíthető belőle. Számos gyógynövény szaküzletben árulják is – kilóra vetítve 5-10 ezer forintos áron.
A tarackbúza egy évelő növény, mely mindenfelé megtalálható, de kertekbe betelepülve igen problémás gyommá válik. Földalatti szára a tarackja nagyon agresszíven terjedő, áttöri a kemény talajrögöt is, nagyon hosszúra nyúlik, sok oldalágat, lefelé vékony gyökér szálakat, a föld színe fölé pedig zöld leveles szárakat hajt. A tarack színe sárgásfehér, belül üres, vége pedig nagyon hegyes. A tarack erősen terjeszkedő természetű, és ezért – ha nem irtjuk – hamar ellepi az egész kertet. Megszabadulni tőle nem egyszerű feladat, mert ha egy-egy kisebb darabja a földben marad nagyon hamar képes regenerálódni. Ha a tarackbúza teljes föld feletti részét elpusztítjuk, a föld alattinak pedig akár a 95 százalékát, de marad egy pár centis gyökérdarab egy rüggyel, onnan a növény képes regenerálni magát.
A tarackbúza a népi gyógyászatban
A tarackbúza megszárított tarackjai a gyógyászatban rhizoma graminis néven szerepelnek, mely megfogalmazás nem pontos, hiszen nem gyökérről, hanem föld alatti szárról van szó. A tarack forrázatát székrekedésre, enyhe hashajtóként használja a népi gyógyászat. A nyálkahártyákat élénkebb működésre serkentőleg hat. Vizelethajtó, reumatikus bántalmak elleni, anyagcsere fokozó, hurutoldó teakeverékek alkotórésze, valamint húgyúti fertőzések, vesehomok esetén is hasznos lehet. Állatgyógyászatban a szarvasmarhának eledelül szolgáló zabbal vagy darával keverték apróra vagdalva. Hatóanyaga a tricin nevű polifruktozán egy szénhidrát vegyületek, emellett tartalmaz nyálkát és szaponint is nyomokban. Valamennyi A- és B-vitamin, kovasav, karvakrol, karvon és szilikát tartalma is van. Ősszel, vagy igen korán tavasszal, kizöldülés előtt szedendők a tarackjai, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. A felszedett tarackot megmossuk, oldalgyökereitől megtisztítjuk, és vékonyan szétterítve megszárítjuk. Régebben teaként fogyasztották keverékek részeként.
Címlapfotó: CDC / Unsplash