Októberben jön Magyarország egyik legkülönlegesebb boros eseménye
A világ több országában nagy népszerűségnek örvend a rendezvény, ahol ízlelőbimbó, fül és láb egyszerre kap kényeztetést.
Az ősz legőrültebb futóversenyének Mád, Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb települése ad otthont 2024.október 5-én. A Wine Run Mád elnevezésű innovatív futóverseny, aminek felvezetése egyébként már október 4-én elkezdődik, kulináris élményeket és meglepetéseket tartogat. A szervezők ugyanis ez alkalommal nem a gyorsaságot, hanem a megélt pillanatokat díjazzák.
„A Wine Run egy világszerte ismert és kedvelt rendezvény, Ausztráliától, Dél-Afrikán át Horvátországig már sokfelé meghonosodott” – magyarázza Frank Mariann, a szervező csapat egyik tagja. Ezt a fajta „futóversenyt” Magyarországon első alkalommal az UNESCO világörökségi védelem alá tartozó Tokaj-Hegyalján, azon belül Mádon indítják el a szervezők.
Tokaj, bor, futócipő
Az esemény különlegessége, hogy fókuszában inkább a dűlők, a borok és az egyéb ínyencségek állnak, és kevésbé a futás. Ráadásul mindez a helyi borászok és a környék gasztroszereplőinek közreműködésével valósul meg. „Évek óta szervezünk nyitott pincés kultúrprogramokat. Azt vettük észre, hogy a csodálatos mádi dűlőkbe nem tudjuk kicsalogatni a látogatókat. Ezzel a játékos módszerrel szeretnénk rávenni őket, hogy nézzék meg, micsoda értékek rejtőznek a település körül, és ha legközelebb erre járnak, akkor is kiránduljanak ki a dombokra. Azt is gondoljuk, hogy könnyedsége miatt ez egy kiváló közösség- és csapatépítő program. Van olyan cég, amelyik már több csapatot is nevezett, hogy a munkatársak összemérhessék erejüket” – villantja fel a koncepció lényegét Frank Mariann.
Nevezni két távon lehet: 6 és fél, illetve 12 kilométeren. A résztvevők amellett, hogy bejárják a történelmi borvidék egyik legszebb települését, illetve annak évszázados hírű dűlőit, a négy frissítőponton a legkiválóbb mádi borászok és a legjobb környékbeli éttermek finomságait kóstolhatják. Álljon itt a teljes sor: a gasztroélményt a Stílusos Vidéki Éttermiség képviseletében az Anyukám Mondta (Encs), az Ikon (Debrecen) az Iszkor (Mályinka) és a Macok Bisztró (Eger), a frissítő kortyokat pedig a Barta, a Holdvölgy, a Maison aux Pois, a Royal, a Pelle, a Szarka, a Szepsy és a Zsirai mádi pincészetek szolgáltatják a pihenőpontokon (és a két napos találka egészén). És ha ez még nem lenne elég, a megállóhelyeken minikoncertek is zajlanak majd a verseny alatt.
Aki a sportteljesítményre is rámenne, annak a szervezők a 12 kilométeres távot ajánlják. „Az első 6 kilométer nekik tényleg a futásról fog szólni. Csak a táv második felében csatlakoznak rá arra a körre, ahol a gasztro-frissítőpontok vannak” – mondja Szilágyi-Tréba Eszter szervező.
Kétnapos buli
A buli egyébként már 2024. október 4-én, pénteken 17 órától elindul a szénhidrátkészletek feltöltésével. A nevezési díj ugyanis tartalmazza az előző esti tésztapartit. Persze az igazi fergeteg másnap, vagyis szombaton hág a tetőfokára: maga a Wine Run szombaton reggel 10 órakor veszi kezdetét. A verseny levezetéseként (a versenyen szintén indulni tervező) Bohemian Betyars és az azt követő After Party zárja a frenetikus élményt…
A nevezési díj tartalmazza a pénteki tésztapartin és a szombati Wine Runon történő részvételt, a frissítőpontokon kínált ételeket és italokat, valamint a koncertet és a záró bulit (ahol a fogyasztás már saját kontóra történik).
A regisztráció már elindult, a részletek elérhetőek a Wine Run Mád facebook-oldalán és a http://www.madeinmad.hu oldalon. A rendezvény szervezője a Made in Mád rendezvénysorozat.
Címlapfotó: Made in Mád