Egyféleképpen szabad csak inni a vodkát! Mutatjuk, hogyan!

2023. március 19.

A vodka hazánkban is kedvelt ital, mégis szinte mindenki kihagy egy fontos lépést az elfogyasztásakor.

Bár a vodka többféle formában is kedvelt, Európa „vodkaövezetében” (vagyis Közép- és Kelet-Európában) jellemzően tisztán fogyasztják. És ha létezik szabály, amit az európai országok a vodkafogyasztással kapcsolatos hagyományaikban világossá tettek, az az, hogy mindig étel mellé kell párosítani. De milyen ételekkel érdemes fogyasztani, és miért van erre szükség?

A válasz az utóbbi kérdésre az egyszerűbb. Azért jó ételekkel együtt magunkhoz venni, mert akkor nem üres a gyomrunk. Ez általában minden alkoholnál követendő recept, a vodkára különösen érvényes, pláne, ha tisztán fogyasztjuk.

Több helyen persze furcsa vagy nehezen kivitelezhető, hogy az italt az ínyencek az étkezéshez párosítják, hiszen sokan inkább bárokban rendelik ki feles formájában. Az olyan országokban, mint Oroszország és Lengyelország, ezzel együtt abszolút a kultúra része az is, hogy ételekkel együtt szolgálják fel – derül ki a Vinepair cikkéből.

Ezek a szokások azon az elképzelésen alapulnak, hogy az ételek megakadályozzák a túlfogyasztást, segítik az alkohol megemésztését, és fokozzák az ízélményt.

Vodka és disznóláb

Oroszországban a vodkát hagyományosan a zakuszki mellé szolgálják fel. A zakuszki (jelentése: harapnivaló) leginkább a mediterrán mezze vagy a spanyol tapas megfelelője a szláv nyelvű területeken. A tányérra jellemzően savanyított zöldségek, füstölt hal, főtt hús, torma, saláta, esetleg leves kerül. A vendégeket a hidegből gyakran egy melegítő vodkával fogadják, majd rögtön a klasszikus falatok következnek.

Ha a savanyított zöld paradicsom és a hering nem felel meg az ízlésünknek, akkor jó választás lehet Oroszország legikonikusabb zakuszkija, a kaviár. A kaviár régen széles körben elérhető volt Oroszországban, idővel aztán inkább eltolódott a luxusélelmiszer kategóriába. Mindeközben a kaviár népszerűsége az egész világon ugrásszerűen megnőtt, ma már itthon is könnyen beszerezhető és az ára is kedvezőbb ahhoz képest, amikor még igazi kuriózumnak számított. Bátran próbáljuk hát ki – lehetőleg vodkával.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Afera na Szpitalnej (@afera_na_szpitalnej) által megosztott bejegyzés

Lengyelországban hasonló hagyománya van a vodka és az ételek párosításának. Az első számú lengyel zakuszki, vagyis zakaski menü a lorneta z meduza, azaz a „medúzás távcső”. Ez két feles vodkából és egy adag aszpikos disznólábból áll.

A vodka semleges ízű szeszesitalnak számít. Szemben mondjuk a whiskykkel és a mezcallal, nem rendelkezik nagyon meghatározó aromákkal, viszont fokozza a párosított ételek ízét. Jusson tehát eszünkbe, amikor legközelebb egy behűtött vodkát veszünk elő: érdemes gondoskodni arról, hogy megfelelő ételeket is párosítsuk hozzá. Az ízmámor garantált lesz!

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Alvis Taurēns / Unsplash