Elhozza-e a klímaváltozás a vörös pezsgő diadalmenetét?

2024. április 15.

Mi a közös a pinot noir és a pinot meunier szőlőfajtákban? Készül-e vörös pezsgő champagne-ban? Iszunk-e vörös pezsgőt itthon? Utánajártunk.

Az első kérdésre a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a két szőlőfajtában több közös nevező is található. Az egyik, hogy mindkettő részese a Champagne-ban telepített legfőbb triumvirátusnak. A másik, hogy mindkettő kékszőlő. A champagne viszont többnyire fehér, esetleg rozé, amiből talán egyre több is készülhet – nézzük is meg közelebbről ennek az okát.

Miért nincsen vörös champagne?

A helyesírás, mint mindig, itt is, nagyon fontos. Vörös champagne ugyan valóban nincs, azonban vörös Champagne, vagyis Champagne borvidékén készített (csendes) vörös nagyon is létező fogalom. Kezdjük az előbbivel, vagyis: miért nincsen vörös champagne?

A Decanter szakértője az alábbi választ adja a tyúk vagy a tojás komolysággal bíró kérdésre.

Az, hogy nincs vörös pezsgő, valószínűleg a történelmi ízlésnek köszönhető. A 17. század végén és a 18. század elején, amikor a Champagne régióban először kezdtek pezsgőket készíteni, a legjobb borokat nem az erejük, hanem a ragyogásuk, lágyságuk és finomságuk miatt becsülték. Nagy erőfeszítéseket tettek az egyre finomabb és kifinomultabb borok előállítására. Valószínűleg nem Dom Pérignon találta fel a pezsgőt, de egyik jelentős eredménye az volt, hogy kékszőlőből fehérbort állított elő, és ezzel elegánsabb bort készített.

A pezsgő vidám és frissítő jellege miatt vált divatossá, és bizonyos körökben egészségesebbnek és emészthetőbbnek tartották, mint a vörösbort. Ez utóbbit azzal vádoltak, hogy köszvényt okoz. Illetve az sem utolsó szempont, hogy így nem kellett Champagne-nak Burgundiával rivalizánia. Zárójelben még azt is megjegyeznénk, hogy akkoriban, amikor maga a champagne megszületett, az asztali vörösbornál is kedvezőbb volt az ára, vélhetően ennek is szerepe volt abban, hogy nem ez a kategória lett a befutó Champagne-ban.

Miért van vörös Champagne?

Csalunk, mert ez a kategória ezen a néven nincs, a csendes vörösöket – igen, pinot noirból, ezért is a Burgundiával történő hasonlítás – Coteaux Champenois néven kell keresni. Nem foglalkozik vele túl sok termelő, és emiatt valószínűleg hozzánk is csak ritkán jut el egy-egy palack. Annak ellenére, hogy olyan nagy házak kínálatában, mint a Bollinger is fellelhető. Ha lehet hinni ennek a Wine Enhusiast cikknek, a vörös csendesük olyan népszerű, hogy magát adja el.

Ami miatt viszont mégis érdekes ez a kategória, az nem más, mint a klímaváltozás. Arról, hogy a pinot noir termesztésre megfelelő égöv egyre északabbra tolódik, mi is írtunk korábban.

Champagne-ban, annak érdekében, hogy a pezsgő savai minél szebbek legyenek, igyekeznek még jóval a teljes érés előtt leszedni a szőlőt. Mivel eléggé északa fekszik, és évszázadokig egy inkább hűvös borvidékről beszélhettünk, úgy erre a célre tökéletesen alkalmas is volt a régió, ahol a kékszőlő ritkán érett be. Mára viszont nem ez a helyzet, és szép kékszőlőt tudnak szedni itt. A champagne-i pinot noir összevetve a burgundival kevésbé tanninosabb, kifinomultabb, alacsonyabb alkohollal bír – és mint ilyen, ki tudja, akár divat is lehet az alacsony alkoholú borokkal vizionált jövőben. Az viszont, hogy készül-e ennek buborékos verziója, tényleg csak a jövő zenéje – bár tekintettel arra, hogy a franciák szigorú szabályok mentén élik mindennapjaikat, talán inkább csak a nagyon távoli jövő zenéje.

Vörös pezsgő, ha külföldi

Most, hogy alaposan kiveséztük a champagne-i vörösök témakörét, lássuk, mi a helyzet a világban. Hiszen, nem ördögtől való gondolat vörösborból pezsgőt készíteni. Persze, ezek a legtöbbször édesek… És most az ember erre felkapja a fejét, és elkezd gondolkodni: vajon melyik az az ország, amely édes vörös pezsgőt ad nagyszámban a világnak?! Hát persze, hogy az olaszok! Ők azok, akik mindig készek valami őrültségre – habár a vörös pezsgő nem is annyira nevezhető őrültségnek. Édesség tekintetében itt ne annyira a tokaji aszúk lebegjenek a szemünk előtt, hanem inkább Sauska Extra Dry tétele. A vörös pezsgő is ugyanis tud pont ilyen extra dry kategóriában nagyot alkotni, ugyanis a cukortartalom szépen elfedi a szőlőből származó tannin keserűségét. Na ugye, hogy nem is olyan buták ezek az olaszok…

Számos olasz példát tudnánk sorolni a vörös pezsgő műfajára (például ezt), azonban a legkönnyebben beszerezhető (=legnépszerűbb) itthon a lambrusco.

Nem csak az olaszok készítenek vörös pezsgőt, mellettük az ausztrálok (shiraz) és a portugálok is jelentős előállítónak számítanak. Illetve, nem is kell annyira messzire gondolnunk, hiszen határon belül is találunk példát vörös pezsgőre.

Vörös pezsgő, ha hazai

Ha azt mondjuk, hogy édes vörös pezsgő, ráadásul jó áron, akkor nem is kell nagyon sokat kutatnunk, hogy megtaláljuk, kik is készíthetnek itthon ilyen kategóriában italokat. Természetesen a Hungária és a Törley portfóliójában is megtaláljuk ezeket a különlegességeket. Hiper- és szupermarketes pozícionálásukból kiindulva az ő célcsoportjukban a hétköznapi fogyasztók állhatnak, akik alkalmanként bontanak csak pezsgőt; s így a magasabb cukortartalommal bíró italokat könnyebben magukénak érzik, mint mondjuk egy brut nature tételt. No de ha már brut nature, akkor mutatunk még érdekességeket.

Miként fentebb az olaszok voltak a megfejtések arra, kik is képesek az édes vörös pezsgőjükkel világhírnévre szert tenni, arra is triviális a válasz, hogy kik azok, akik idehaza képesek vörös pezsgővel labdába rúgni. Hát persze, hogy a natúrborosok! Ennek talán az egyik legextrémebb példája ez a határon éppen túli pét-nat a Lendwines kínálatából, akik még adtak egy csavart a történethez, hiszen egy ismeretlen szőlőfajtából készítették el. Ha már határon túli pince, akkor Maurer Oszkár is idetartozik: nála kadarkából ittuk. Az Unger Bormanufaktúra cuvée-ből készíti. Bár Légli Géza nem natúrboros, pont ottjártunkkor az elsők között kóstolhattuk meg merlot és kékfrankos szőlőből készített pét-natját. A Wassmann Morizz Angliát is bevette. Következmény? Ha a vörös pezsgő nem is lesz itthon trend, legalábbis nem a klímaváltozás miatt, a natúrbor hullám előretörésével a körükben, vagy az újdonságokra fogékonyak körében még simán lehet.

Címlapfotó: SJ/Unsplash