Egészségesebb, mint a spenót, Magyarországon ingyen van, mégsem esszük

2025. május 27.

Sokkal több benne a vas, egyéb vitaminokat is tartalmaz és sokoldalúan hasznosítható a konyhában.

A csalán az egyik legalulértékeltebb növény. Legtöbbünk gyomnövényként tekint rá és ennek fűnyíróval hangot is szoktunk adni. A kert rendezésekor az összes többi nagyra nőtt növénnyel együtt levágjuk. Pedig ha nyírás előtt leszedegetnénk és bevinnénk a konyhába, nagyon finom és egészséges alapanyagra tennénk szert.

A csalán valódi szuperélelmiszer. Kevesen tudják, de sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót. Ráadásul a vas mellett további fontos tápanyagok, mint a C-vitamin és kalcium, is megtalálható benne. 

A csalán rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Fogyasztható frissen, vagy akár főzve és sütve is. Csak pár ötlet a teljesség igénye nélkül: csalánlé, turmix csalánnal, csalánleves, péksütemény belesütött csalánnal, csalános pizza.

Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash