Ételmérgezéses esetek miatt külön törvényt fogadtak el egy kedvelt fűszerünkre
Szuper fűszer, csak akadt egy kis gond vele.
A csillagánizs egy Vietnámban és Dél-nyugat-Kínában őshonos örökzöld fa gyümölcse. Ezt a termést használjuk szárított formában fűszerként. Elsődlegesen Kínában termesztik, de van még Japánban, Indiában, Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban is. A gyümölcs pirosas-barnás színű, alakja a nevéből adódóan is egy – általában – nyolcágú csillagot formál. Mindegyik szárában magok találhatók. Még mielőtt teljesen megérne, leszüretelik és kiszárítják. Íze és illata az anetol nevezetű vegyületnek köszönhetően hasonlít az ánizsra, ám annál jóval intenzívebb. Azonos nevük ellenére két különböző növényről van szó – olvasható a drive.hu oldalán.
Mint írják, Kínában már több ezer éve használják, a mai napig fontos eleme a hagyományos konyhának: a kínai ötfűszerkeverék egyik „oszlopa” a fahéj, szecsuáni bors, édeskömény és szegfűszeg mellett. A malájok és az indiaiak is előszeretettel használják kedvenc ételeikben.
Európában a 16. század közepén vált ismertté Sir Thomas Cavendish, angol utazónak köszönhetően, aki még a Fülöp-szigeteken fedezte fel a fűszert. Miután Európába szállított belőle, villámgyorsan elterjedt, nem sokkal később már Oroszországban és Németországban is használni kezdték. Ekkoriban elsősorban gyümölcsös ételekhez, lekvárok ízesítéséhez használták.
Az ázsiai konyhában széleskörűen használják: húsokhoz, zöldségekhez és levesekhez is adják a fűszert egészben, majd tálalás előtt erőteljes íze miatt eltávolítják. Az ősszel népszerű kávés italban, a sütőtökös (pumpkin spice) lattéban is megtalálható, de a forralt bort is ízesítik vele. Karácsonykor a szegfűszeg mellett a csillagánizs is előtérbe kerül, akár díszítésről, akár fűszerezésről van szó.
Kétféle felhasználási módja létezik: egész és őrölt formában egyaránt kapható. Utóbbi állapotában az indiai konyhában csak ritkán használják egyedül, főként inkább a garam masala keverékbe teszik.
A csillagánizs gyógyszer, a japán csillagánizs méreg
Konyhai használata mellett a gyógyászatban is előfordul. A kínai orvoslás egyik fontos növénye. Számos jótékony hatással bír a szervezetünkre: segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású és köhögéscsillapító.
Egy kellemetlen incidens miatt 2002-ben még Európai Uniós határozat is született a csillagánizzsal kapcsolatban. Hasonlít ugyanis a japán csillagánizsra, utóbbi viszont erősen mérgező hatású. Az ezredfordulón előfordult, hogy összekeveredve importálták a kettőt és ez ételmérgezésekhez vezetett. Ezért az EU a behozatalukat kénytelen volt külön szabályozni. Mivel a határozatban előírt ellenőrzések során nem került elő újabb szennyeződés, ezért a jogszabályt másfél évvel később, 2003 augusztusában hatályon kívül helyezték.
Címlapfotó: Merve Sehirli Nasir / Unsplash