A magyarok csak dísznek tartják, pedig ehető csodanövény

2025. május 20.

Tele vannak a cserepeink, kertjeink finomságokkal, és nem tudunk róla.

Számos olyan dísznövény található a magyar párkányokon és kertekben, amiket bár más célból termesztünk, de a virágaik is ehetőek. Ezekből gyűjtött össze egy csokorral nemrégiben az Agrárszektor.

Az árvácska és az ibolya virágai enyhén édeskés ízűek, előbbiek sokféle színben pompáznak, ideálisak desszertek, saláták díszítésére – hozza a példákat a cikk. A bársonyvirág (vagy büdöske) virágai citrusos, enyhén fűszeres ízűek, sárga és narancs árnyalataik ételszínezékként is használhatók. A búzavirág édeskés ízű, kék szirmai salátákhoz, italokhoz adhatók. Csak a szirmait fogyasszuk, mert a növénynek a többi része kesernyés lehet. A szegfűfélék virágszirmai is ehetők, enyhén szegfűszegre emlékeztető ízű szirmai desszertekhez, italokhoz használhatók. A rózsa illatos szirmai édes, virágos ízűek, szörpök, lekvárok, desszertek készítéséhez kiválóak. A sötétebb színűeknek általában intenzívebb az ízük.

A levendula illatos, édeskés, jellegzetes aromájú virágai süteményekhez, fagylalthoz, limonádéhoz adhatók. A körömvirág enyhén fűszeres, borsos ízű szirmai pedig salátákhoz, levesekhez, rizottóhoz adhatnak színt és ízt. A pillangóvirág enyhén édeskés ízű szirmai salátákhoz, díszítéshez használhatók. A százszorszép pedig némiképp kesernyés ízű, fiatal virágai salátákhoz fűszerezői lehetnek. A tátika enyhén kesernyés ízű virágai is csak kis mennyiségben, inkább ételdíszítésre használhatók. A begónia savanykás, citrusos ízű virágai salátákhoz, italokhoz adhatók. A közkedvelt egynyári virágként tartott faj a sarkantyúka levelei és virágai is kellemes pikáns, enyhén borsos ízűek.

Hozzá kell tenni, miközben a családok konyháiban még ritkán jelennek meg az ehető virágok, a hazai csúcsgasztronómia már felfedezte őket magának. 2024 decemberében részletes cikkben számoltunk be erről, séfeket is megkérdezve a felhasználási módokat illetően.

A már idézett cikk azt is elmagyarázza, melyik dísznövényeket szabad megenni. Csak azokat a virágokat fogyasszuk, amelyekről biztosan tudjuk, hogy ehetőek és nem voltak vegyszerrel kezelve. Ne fogyasszunk egyből a vásárlás után virágboltokban vásárolt virágokat, mert azok általában dísznövényekre vonatkozó növényvédelmi kezeléseket kaptak, mely merőben eltér az élelmezési célból termesztett fajok növényvédőszer felhasználási protokolljától. Ezeket legalább egy hónapig tartsuk otthon vegyszeres kezelések nélkül, ennyi idő alatt a korábbi szermaradványok már nem lesznek megtalálhatók a növényekben. Főként a szirmokat fogyasszuk és távolítsuk el a virágok porzóját és bibe részét, mert ezek néha keserűek lehetnek vagy allergiás reakciót okozhatnak.

Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash