Mi esszük belőle Európában a legkevesebbet, pedig egy valódi főnyeremény

2025. március 03.

Rendkívül egészséges, könnyen emészthető, tele van vitaminokkal. Miért nem esszük?

Az Európai Bizottság által végzett Eurobarométer-felmérés legfrissebb eredményei szerint 2021 óta a havonta legalább egyszer halat fogyasztó európaiaik aránya 6 százalékponttal 58%-ra csökkent. Eközben azok aránya, akik soha nem esznek halat, 4 százalékponttal 15%-ra nőtt – írja a haszon.hu a Magyar Mezőgazdaság cikkére hivatkozva.

Az emberek inkább az olcsóbb, fagyasztott vagy konzervált változatokat részesítik előnyben. A fogyasztók döntését leginkább az ár befolyásolja, míg a környezeti és etikai szempontok mindössze a válaszadók 17%-át érdeklik.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a vadon fogott halak népszerűsége jelenleg nagyobb, mint a gazdaságokban nevelteké. A vásárlók szeretnének részletesebb címkéket. 63 % a legfontosabbnak a „fogyaszthatósági” vagy „minőségmegőrzési idő” dátumot tekinti a haltermékeken feltüntetett információk közül, 36% pedig szeretne több környezeti információt kapni.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás a 2013-ban mért 5,7 kilogrammról 2024-re 6,7 kilogrammra emelkedett. Ezzel hazánk még mindig az uniós rangsor végén helyezkedik el.

Ez sajnos nagyon nincs rendben, a hal ugyanis rendkívül egészséges táplálék. Könnyen emészthető fehérjeforrásnak számít, általában alacsony a zsírtartalma, miközben gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint A-, B- és D-vitaminban, vasban, kalciumban, fluorban, jódban. Ráadásul változatosan és akár nagyon gyorsan elkészíthető. Szóval valódi főnyeremény!

Címlapfotó: Vinitha V / Unsplash