Olyan mint a tyúktojás, csak sokkal jobb annál, mégsem esszük

2025. június 04.

Íze nagyon hasonló, de sokkal több tápanyag található benne.

A kacsa- és a libatojásnak magasabb a fehérje, kalcium, vas, kálium- zsír- és ásványianyag tartalma,  mint a tyúktojásnak, az ízük pedig nagyon hasonló. A libatojás mérete körülbelül háromszor akkora, mint csirketojásé és a héja is sokkal keményebb – olvasható az Agroinform írásában. A cikk arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy óvatosnak kell lennünk a kacsa- és a libatojással. Mindig nagyon alaposan meg kell mosnunk azokat fogyasztás előtt, mert a héjukon számtalan baktérium található. Különösen igaz ez a kacsatojásra, ami nagyobb kockázatot hordoz a másik kettőnél. A kacsák biológiai sajátosságai és életmódjuk miatt hajlamosabbak a szalmonella baktérium hordozására.

A kacsatojás is nagyobb a tyúktojásnál, a színe fehér, és a tyúktojáshoz hasonlóan sok benne az egészséges zsiradék. Antioxidánsokban is gazdag. Mivel a kacsatojás mérete nagyobb, több benne a fehérje is. Míg egy tyúktojásban átlagosan 6 gramm fehérje található, addig a kacsatojásban 9 gramm van. Omega 3-zsírsavban is gazdagabbak, így segíthetnek legyőzni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és erősítik az immunrendszert is.

A kacsatojásban ezen kívül több a D-vitamin is, és kolintartalma is magasabb, amely a máj és az agy működését támogatja. Azonban a kacsatojásban több a zsír, a kalória és a koleszterin is.

Természetesen ez is a méretének köszönhető, így egy kacsatojásban körülbelül 130 kalória, 9 gramm zsír és 600 milligramm koleszterin van. Ezzel szemben tyúktojás körülbelül 70 kalóriát, 5 gramm zsírt és 186 milligramm koleszterint tartalmaz. Ettől még véletlenül se tartsuk kevésbé egészségesnek, mint a tyúktojást, csupán a mértéket kell betartanunk. A kacsatojás tehát alkalmanként fogyasztva nagyon is hasznos és egészséges, azonban mint mindenben, ebben is oda kell figyelni a mértékletességre.

Címlapfotó: kevin turcios / Unsplash