Megérkezett az új magyar szuperélelmiszer!

2025. január 21.

A Debreceni Egyetem közreműködésével előállított élelmiszer tele van vitaminokkal és elképesztően finom.

Még az idén piacra kerülnek a Magyar Gombakertész Kft. Debreceni Egyetemmel (DE) közösen kifejlesztett innovatív termékei. A funkcionális élelmiszer gyártásban, gyógyszeriparban, illetve gombatermesztésben használható hatóanyagok kinyerésére és tartósítására 150 millió forintos beruházással épített üzemet a cég.

Sikeresen befejeződtek a Magyar Gomba Kertész Kft. és a Debreceni Egyetem (DE) közös kutatásai. A közös projektben a csiperke gomba, a shiitake és a kései laskagomba feldolgozásával két új, innovatív gomba alapanyagot állítottak elő – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, ezek ízben gazdag, funkcionális élelmiszerek és gyógyászati termékek elkészítésére is alkalmasak. Mindemellett egy innovatív, kíméletes gyártástechnológiai eljárás is kipróbálásra került. Utóbbi szintén bíztató eredményeket hozott, így ezek a termékek még az idén piacra kerülhetnek.

A most lezárult kutatásoknak köszönhetően a termesztett gombáknak számos tekintetben teljesen újszerű tulajdonságait sikerült feltárni. Sikerült megtalálni azokat a technológiákat is, amivel a bennük rejlő értékes hatóanyagok ipari méretekben is kinyerhetők.

A kutatások egyebek mellett igazolták, hogy a shitake gomba kapcsán ismertté vált, egészségmegőrzésben hatékonynak bizonyuló béta-glükán nevű rostanyag jelen van más, kevésbé egzotikus gombafajokban is, és gazdaságosan ki is vonható belőlük. Ez a poliszacharid a kutatások tanúsága szerint azért hasznos, mert aktivizálja az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, illetve, a vérrögképződés kockázatát.

A Gomba Kertész Kft. és az egyetem most zárult 4 éves projektjének célja a gomba alapú funkcionális élelmiszerek és élelmiszer alapanyagok létrehozása volt hagyományos csiperkegomba és egzotikus gombák feldolgozásával. A munka Prokisch József (a DE munkatársa) értékelése szerint eredményes volt. Sikerült megteremteni annak alapjait, hogy ezekből kimagasló antioxidáns tartalmú, kulinárisan is magas értéket képviselő funkcionális termékeket lehessen előállítani.

A magyar gomba a vegánok kincsesbányája lehet

A projektben vizsgált csiperke és egzotikus gombák (shitake, ördögszekér laskagomba, kései laskagomba) esetében a Magyar Gomba Kertész Kft telephelyein optimális termesztéstechnológiát igyekeznek alkalmazni, hogy maximális poliszacharid-, fehérje- és vitamintartalmat érhessenek el. Az így előállított gomba-termőtestek optimális alapanyagot képezhetnek funkcionális gombaalapú élelmiszer alapanyagok és termékek előállításához. 

A projektben a kutatás-fejlesztési folyamatban előállított élelmiszer alapanyag kiváló lehetőséget nyújt új, magas fehérjetartalmú, egyedi ízvilágú funkcionális termékek kifejlesztésére. Ez nemcsak a vegetáriánus és a vegán táplálkozás kiszolgálására lehet alkalmas, hanem a mai közízlés változásához igazodva alternatív étrendek összeállításának a lehetőségét is biztosítja.

Prokisch József szerint a kutatások többféle termék előállítását is lehetővé teszik: ilyen például a gombából készült hamburger pogácsa, vagy éppen a gomba nedvességtartalmának csökkentése során kinyerhető gombalé. Ez egy hatóanyagban, ízkomponensekben, poliszacharidokban, aminosavakban és polipeptidekben gazdag szuperélelmiszer aromaként és gyógyhatású anyagként is különleges termékeket eredményez.

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash