A háborúban a szükség étele volt, mára elképesztő divat lett belőle
Finom és házilag egyszerűen elkészíthető két összetevőből. Hódító útjára Franciaországból indult évszázadokkal ezelőtt.
A történelem során a háborúk rendszerint óriási hatással voltak az élelmiszerellátásra: általában éhínségeket idéztek elő, sok esetben viszont új ételek megszületéséhez is hozzájárultak. Kevesen tudják, hogy a lakosság ellátásának nehézségei olyan élelmiszerek kifejlesztését ösztönözték, amelyeket ma már jól ismerünk, sőt rendszeresen fogyasztunk.
A majonéz manapság alapvető ételízesítő, népszerű hozzávaló a szendvicsekben is, de sokan a sült krumpli mellé is előszeretettel fogyasztják. Ezért is meglepő, hogy eredete állítólag a legnagyobb 18. katonai konfliktushoz, a hétéves háborúhoz (1756-1763) kötődik – írja a The Daily Meal.
A legelterjedtebb eredettörténet szerint egy francia szakács újfajta mártást szeretett volna készíteni, amivel a háborúban hiánycikké váló tejszínt akarta pótolni. Kísérletezése során rájött, hogy ha tojást és olajat kever össze, majd habverővel selymes állagúvá dolgozza, egy különlegesen lágy és krémes szószt kap.
Egy másik legenda másik magyarázattal áll elő a majonéz születését illetően, viszont ez is kötődik a hétéves háborúhoz. Richelieu herceg 1756-ban fontos győzelmet aratott a brit erők felett a mallorcai Mahón városánál vívott tengeri csatában. Ez a diadal a hétéves háború egyik első nagy ütközete volt, ennek megfelelően a szósz is a helyszínről kapta a nevét: Mahón, franciául Mahonnaise. 100 százalékos bizonyossággal egyik történet hitelességét sem sikerült még igazolni, mindössze annyi biztos: a majonéz elterjedését a franciáknak köszönhetjük.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Vincent Keiman / Unsplash