Egyre népszerűbb itthon a süti, amit kalapáccsal kell ütni, hogy tökéletes legyen

2025. május 29.

A különleges csemege feltételezések szerint már több, mint kétezer éve létezik.

Hazánkban is egyre népszerűbb az apró, színes kerek alakú sütemény, már számos delikáteszben lehet kapni. A mochi, azaz a japán rizstorta eredete több mint ezer évre nyúlik vissza. Kezdetben vallási szertartások alkalmával fogyasztották ínyenc csemegeként – ma már jellemzően újévkor kerül az ünnepi asztalra. A desszert a mai napig jelentős szerepet játszik a japán kultúrában, számos fesztivál és hagyomány kapcsolódik hozzá. Különleges alkalmakkor ajándékba is adják, mivel úgy tartják, boldogságot és szerencsét hoz mindkét félnek – írja az El País.

A sütemény alapvetően mochigoméból, egy rövid szemű ragacsos rizsből készül. A különlegessége leginkább az elkészítési módjában rejlik: az összetevőket először megfőzik, majd egy óriási famozsárba helyezik, ahol kalapáccsal ütik-vágják. A procedúrát (ami a mochicuki névre hallgat) általában két férfi végzi. Míg az egyik kalapáccsal üti a masszát, addig a másik ügyesen forgatja azt. Nagyon ügyesnek kell lenni ahhoz, hogy a mozdulatokat összehangoltan, ritmusosan végezzék. A folyamat azért fontos, mert a gyors, éles ütések hatására levegőbuborékok kerülnek a tésztába, így puha és rugalmas, de szilárd állagú lesz. Ütlegelés közben gyakran vizet is adnak a tésztához, hogy ne tapadjon le a mozsár falára. Végezetül a masszát kis gombócokká gyúrják és ételfestékkel színezik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TUTORIALS DIY 🍿 (@fasttipsvideos) által megosztott bejegyzés

Annak ellenére, hogy sokak szerint a rizstermesztéssel együtt Kínából került Japánba i. e. 300 körül, a mochi ma már egyértelműen Japánhoz kötődik. Az országban a leghíresebb üzlet a mai napig a Narában található Nakatanidou. Itt a „mesterek” az érdeklődők szeme láttára püfölik a tésztát. A leghíresebb „mochi mester“ Mitsuo Nakatani, akit egész Japánban szinte istenként tisztelnek.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash