Már házilag is elkészíthető a magyarok egyik kedvenc élelmiszere

2023. június 21.

Szakemberek magyarázzák el lépésről-lépésre a nyitját.

Egy 2022-es felmérés szerint a trappista után a mozzarella a második legnépszerűbb sajt a magyarok körében. Nem csoda, hiszen igen sokoldalúan használható. Elkészíteni otthon már jóval kevesebben merik (mint fogyasztani), hiszen a házi sajtkészítés nem hangzik egyszerűen.

A food52 cikkében Josh Cohen séf és Elena Santogade sajtszakértő ennek az ellenkezőjét bizonyítják be. Tökéletes, krémes, friss mozzarellát készítenek és lépésről-lépésre el is magyarázták a folyamatot. Ebből kiderül, hogy nem is olyan bonyolult a dolog, miközben a végeredmény utánozhatatlan.

Hozzávalók

  • 1/4 darab tejoltó enzim kapszula
  • 60 milliliter hideg, szűrt víz (az oltóval összekeverendő)
  • másfél teáskanál citromsav
  • 60 milliliter hideg, szűrt víz (a citromsavval összekeverendő)
  • 4 liter teljes tej (nem homogenizált a legjobb)
  • 1 teáskanál tengeri só, vagy több, ízlés szerint.

Így készül

1. Készítsük el a tejoltó keveréket

Kezdésként oldjuk fel a tejoltó enzim kapszulában található por negyedét és a citromsavat külön-külön vízben.

2. Melegítsük fel a tejet

Kezdjük el melegíteni a tejet. Helyezzünk egy 5 literes edényt egy nagy tálba, aminek az oldalán elég hely van ahhoz, hogy vízzel körbe lehessen önteni. Öntsük a tejet az 5 literes edénybe, és adjunk meleg vizet a tálhoz. Ezzel vízfürdőt hozunk létre, amiben lassan melegszik a tej. Amint a tej hőmérséklete eléri a 30 Celsius-fokot, adjuk hozzá a citromsavoldatot. Egy merőkanállal óvatosan keverjük meg, hogy egyenletesen eloszlassuk. Hagyjuk a keveréket körülbelül 10 percig 30 Celsius-fokon állni.

3. Adjuk hozzá az oltókeveréket

10 perc elteltével adjunk még meleg vizet a tálba, hogy a tej hőmérséklete elérje a 32 Celsius-fokot. Amint ez megvan, adjuk hozzá oltókeveréket. Nagyon óvatosan, fel-le mozdulatokkal kevergessük a tejet, hogy a keverék teljesen elegyedjen. Ha kész, hagyjuk állni 30 percig.

4. Tegyünk még bele vizet, majd pihenjen tovább

30 perc elteltével az alvadék már szilárdnak tűnő masszává áll össze. Adjunk még meleg vizet a külső tálba, hogy a keverék hőmérséklete elérje a 40 Celsius-fokot. Hagyjuk állni további 10 percig.

5. Csöpögtessük le az alvadékot

10 perc elteltével ideje lecsöpögtetni az alvadékot. Helyezzünk egy szűrőt egy tál tetejére, majd egy merőkanállal emeljük ki az alvadékot, és tegyük a szűrőbe. Hagyjuk, hogy a savó lefolyjon.

6. Óvatosan nyomkodjuk meg az alvadékot

Emeljük fel a szűrőt, hogy a savó továbbra is lecsöpögjön, majd nagyon óvatosan nyomkodjuk ki a maradék savót az alvadékból.

fehér golyók szűrőben
Fotó: laura novara / Unsplash

7. Óvatosan törjük szét a sajtkezdeményt

Amikor az aludttejet lecsepegtetjük, törjük össze egyenletes méretű, kisebb darabokra a szilárd részt. Az alvadékunk már készen van, így elérkezett az idő, hogy elkészítsük a mozzarellát!

8. Rakjuk forró vízbe

A következő lépéshez olyan forró vízre lesz szükség, amit még a kezünk pont elbír. Legyünk óvatosak, amikor belenyúlunk a vízbe.  Miután a víz elég meleg, óvatosan dobjuk bele a tálba a már összetöredezett túrót, hogy elkezdjen felmelegedni.

9. Hagyjuk felmelegedni

Egy nagy kanál segítségével emeljük fel az olvadékot, hogy lássuk, készen áll-e a dagasztásra. Akkor van kész, ha kellően nyúlós és olvadt az állaga

10. Nyújtás és gyúrás

Kezdjük el nyújtani és gyúrni, közben sózzuk meg tengeri sóval. Ha a sajt kezd kihűlni és megmerevedni, tegyük vissza vízbe, és szükség szerint adjunk hozzá még több forró vizet. Mindezt addig csináljuk, amíg a sajt el nem kezd simává válni. A folyamat 5-20 percet vesz igénybe, közben folyamatosan ellenőrizzük az állagot.

11. Formázzuk!

Formázzuk a sajtot golyó alakúvá, vagy bármilyen más formára, amit szeretnénk.

Szöveg: Pál Gábor
Címlapfotó: Frank Luca / Unsplash