30 perc alatt otthon is készíthető mozzarella sajt egy apró trükkel

2024. szeptember 15.

Mozzarella sajt házilag? Egyszerűbb, mint gondolnánk! Ráadásul gyakorlatilag minden megvan hozzá a háztartásokban.

A mozzarella hivatalosan a világ egyik legjobb sajtja. Készíteni mégsem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Kis odafigyeléssel gyakorlatilag fél óra alatt összedobhatjuk a puha sajtot, ráadásul nem is marad utána sok mosatlan edény – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.

Mint írják, az elkészítés során a legfontosabb a megfelelő tej kiválasztása. Semmiképp se próbáljunk ultrapasztőrözött tejjel dolgozni, abból nem fog összeállni a sajt. Használhatunk homogenizált vagy nem homogenizált tejet is, a lényeg a magas zsírtartalom. Az alacsony zsírtartalmú tej felhasználásával száraz és ízetlen lesz a mozzarella. Vigyázzunk a bio tejekkel is, sok esetben a gyártók nem jelzik a dobozon, hogy ultramagas hőkezelésen esett át a termék. (És ne felejtsük: az igazán prémium mozzarellák bivalytejből készülnek. Nyugodtan próbálkozhatunk ezzel is, ha hozzájutunk.)

Ne féljünk a citromsav és a tejoltó enzim használatától, ezeket akár interneten, akár széles választékú élelmiszerüzletekben is beszerezhetjük. A tejoltó funkciója, hogy megszilárdítsa a tejben található proteint. Ennek köszönhetően jön létre a jellegzetes mozzarella állag. A tejoltó tabletta és folyadék formájában is kapható, mindkettő alkalmas a feladatra.

Eszközök, amikre szükségünk lesz a mozzarella sajt készítéséhez

  • Nagy, hőálló tál (nem reaktív bevonatú, mint például titán vagy kerámia)
  • Mérőkanál
  • Hőmérő
  • Spatula
  • Gumikesztyű
  • Mikrózható tál

Hozzávalók

  • 3 dl víz
  • 1,5 teáskanál citromsav
  • Negyed darab oltótabletta vagy negyed teáskanál tejoltó folyadék
  • 3,5 liter tej
  • 1 teáskanál só

Így készül

  1. Egy bögrébe töltsünk kb. 2,5 dl vizet, mérjük ki a szükséges mennyiségű citromsavat, majd öntsük bele. Kavargassuk addig, míg feloldódik.
  2. Egy nagyobb tálba öntsük bele a maradék vizet, majd adjuk hozzá a tejoltót, melyet szintén feloldásig kavargassunk.
  3. Öntsük egy lábasba a tejet, adjuk hozzá a citromsavas oldatot és kevergetés közben lassan melegítsük 90 fokra, hogy alvadni kezdjen.
  4. Ha elkezdett alvadni, vegyük le a tűzhelyről, majd lassan öntsük bele a tejoltós vizet. Keverjük 30 másodpercig, ezután tegyük félre és hagyjuk 5 percig pihenni. 5 perc után már a puha tofu állagára kell emlékeztessen a tejes massza. Ha még túl lágynak és folyósnak érezzük, hagyjuk további öt percig pihenni, hogy összeálljon.
  5. Amikor elérte az ideális állagot, az edényben vágjuk fel kisebb kockákra figyelve arra, hogy egészen az aljáig leérjen a kés.

Címlapfotó: laura novara / Unsplash