30 perc alatt otthon is készíthető mozzarella sajt egy apró trükkel
Mozzarella sajt házilag? Egyszerűbb, mint gondolnánk! Ráadásul gyakorlatilag minden megvan hozzá a háztartásokban.
A mozzarella hivatalosan a világ egyik legjobb sajtja. Készíteni mégsem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Kis odafigyeléssel gyakorlatilag fél óra alatt összedobhatjuk a puha sajtot, ráadásul nem is marad utána sok mosatlan edény – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.
Mint írják, az elkészítés során a legfontosabb a megfelelő tej kiválasztása. Semmiképp se próbáljunk ultrapasztőrözött tejjel dolgozni, abból nem fog összeállni a sajt. Használhatunk homogenizált vagy nem homogenizált tejet is, a lényeg a magas zsírtartalom. Az alacsony zsírtartalmú tej felhasználásával száraz és ízetlen lesz a mozzarella. Vigyázzunk a bio tejekkel is, sok esetben a gyártók nem jelzik a dobozon, hogy ultramagas hőkezelésen esett át a termék. (És ne felejtsük: az igazán prémium mozzarellák bivalytejből készülnek. Nyugodtan próbálkozhatunk ezzel is, ha hozzájutunk.)
Ne féljünk a citromsav és a tejoltó enzim használatától, ezeket akár interneten, akár széles választékú élelmiszerüzletekben is beszerezhetjük. A tejoltó funkciója, hogy megszilárdítsa a tejben található proteint. Ennek köszönhetően jön létre a jellegzetes mozzarella állag. A tejoltó tabletta és folyadék formájában is kapható, mindkettő alkalmas a feladatra.
Eszközök, amikre szükségünk lesz a mozzarella sajt készítéséhez
- Nagy, hőálló tál (nem reaktív bevonatú, mint például titán vagy kerámia)
- Mérőkanál
- Hőmérő
- Spatula
- Gumikesztyű
- Mikrózható tál
Hozzávalók
- 3 dl víz
- 1,5 teáskanál citromsav
- Negyed darab oltótabletta vagy negyed teáskanál tejoltó folyadék
- 3,5 liter tej
- 1 teáskanál só
Így készül
- Egy bögrébe töltsünk kb. 2,5 dl vizet, mérjük ki a szükséges mennyiségű citromsavat, majd öntsük bele. Kavargassuk addig, míg feloldódik.
- Egy nagyobb tálba öntsük bele a maradék vizet, majd adjuk hozzá a tejoltót, melyet szintén feloldásig kavargassunk.
- Öntsük egy lábasba a tejet, adjuk hozzá a citromsavas oldatot és kevergetés közben lassan melegítsük 90 fokra, hogy alvadni kezdjen.
- Ha elkezdett alvadni, vegyük le a tűzhelyről, majd lassan öntsük bele a tejoltós vizet. Keverjük 30 másodpercig, ezután tegyük félre és hagyjuk 5 percig pihenni. 5 perc után már a puha tofu állagára kell emlékeztessen a tejes massza. Ha még túl lágynak és folyósnak érezzük, hagyjuk további öt percig pihenni, hogy összeálljon.
- Amikor elérte az ideális állagot, az edényben vágjuk fel kisebb kockákra figyelve arra, hogy egészen az aljáig leérjen a kés.
Címlapfotó: laura novara / Unsplash