A tökéletes gulyás titka egy hétköznapi edény

2025. április 26.

A tökéletes gulyás elkészítéséhez csak pár egyszerű szabályt kell betartani.

Beköszöntött a jó ide, mindenki megy a szabadba kirándulni, piknikezni, főzni. Egyik legnépszerűbb étel a bográcsgulyás. A főzésnek, akárcsak a konyhában, a kertben is megvannak a maga szabályai. A bográcsozáshoz fontos, hogy olyan területet válasszunk, ahol három méteres körzetben nincs éghető anyag, beleértve a belógó faágakat is. Oltásra alkalmas anyag (például víz vagy homok) mindig legyen a közelünkben. Végezetül soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet. Ha szeles az idő, különösen figyeljünk oda, erős szélben pedig inkább mellőzzük a tűzrakást – írja a Hamu és Gyémánt. Fontos tudni, hogy erdőn-mezőn és kirándulóhelyeken csak és kizárólag az arra kijelölt helyen gyújthatunk tüzet. A kerti grillezés, bográcsozás bármikor megengedett, de csak állandó felügyelet mellett.

Tűzrakásnál kerüljük a mesterséges gyújtós használatát, és gyűjtsünk inkább száraz füvet, avart és vékony botokat. Piramisszerűen építsük fel a tűzmagot és fokozatosan tegyünk rá egyre nagyobb hasábokat. A fadarabok soha nem lóghatnak ki a tűzrakó helyről, valamint fontos, hogy élő, nedves fát tilos használnunk, hiszen az pattog és füstöl.

A főzéshez közepes vagy kisebb lángot érdemes rakni, mivel a kisebb tűz könnyebben szabályozható. A bográcsos ételeket lassan, rotyogtatva kell főzni, egyenletes, lobogó tűzön. Szeles időben takarással védjük a lángot, hogy egyenletesen melegítse az ételt.

Tökéletes gulyás tökéletes edényben

Szintén nagyon fontos a megfelelő edény kiválasztása. A rézbogrács jó hőelosztó, de savas környezetben könnyen elszíneződik. A vasbogrács nem kényes, de ha hosszabb ideig nem használjuk, hajlamos berozsdásodni. A zománcozott üst is egy opció: könnyen tisztán tartható, de sérülékeny. A legjobb választás a rozsdamentes bogrács. Bár drágább, időtállő és praktikus megoldás a kinti főzőcskézéshez.

Főzésnél kényelmes magasságba kell állítani az üstöt, mégpedig úgy, hogy a láng ne érje az alját. Az ételeket nem szabad kevergetni, ehelyett inkább forgassuk a bográcsot hirtelen mozdulatokkal, így az étel szépen össze fog rázódni.

Főzés után mindig oltsuk el a tüzet, hiszen a parázs újra lángra kaphat. A vízzel leöntés után szórjuk le homokkal is, illetve távozás előtt érdemes kézzel is ellenőrizni a tűzrakó hely hőmérsékletét.

Kezdő bográcsozók számára ajánlott gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket választani, amelyekhez kevés alapanyag szükséges. Ilyen a lecsó, paprikás krumpli, vagy a csirkepörkölt. Ezek fél óra, egy óra alatt készen is vannak.

Címlapfotó: VK bro / Unsplash