7 élelmiszer, amire 60 éves kor fölött mindenképpen szükségünk van nyáron

2025. június 05.

Sok folyadékot, sok vitamint tartalmaznak, hűsítenek, támogatják az immunrendszert.

Megérkezett a nyár, a magasabb hőmérséklet pedig a közérzetünkre és az étvágyunkra is hatással van, különösen idősebb korban. A saralsatyalegacy.org által gyűjtött, alábbiakban bemutatott 7 élelmiszer kifejezetten ajánlott a nyári hónapokra 60 éves kor felett a jó egészségért és az aktív hétköznapokért.

Görögdinnye – természetes folyadékpótlás

A görögdinnye nem csupán frissítő csemege, hanem kiváló folyadékforrás is. Több mint 90 százaléka víz, így hatékonyan segíti a hidratálást. Nyáron az idősebbeknél ez kiemelt fontosságú. A benne lévő likopin, az antioxidánsok sora és a C-vitamin pedig a szív- és immunrendszer működését támogatja.

Uborka – hűsítő ropogtatnivaló

Az uborka szintén magas víztartalmú, emellett könnyen emészthető, gyulladáscsökkentő, hűsítő hatású zöldség. Fogyasztható salátákban, szendvicsekben vagy önmagában is.

Joghurt, tejföl – természetes probiotikum

A joghurt és a tejföl lehűti a szervezetet, javítja az emésztést, erősíti a csontokat és a bélflórát. Érdemes kerülni a cukrozott, bolti változatokat, ezek helyett natúr formában fogyasszuk. Még jobb friss gyümölccsel vagy például mandulával.

Kókuszvíz – gyors elektrolitpótlás

A friss kókuszvíz kiválóan pótolja az izzadással elveszített ásványi anyagokat és elektrolitokat. Természetes, cukormentes energiát ad, ezért különösen ajánlott délelőtti frissítőként az idősek számára.

Mangó – a gyümölcsök királya

A nyári szezon Indiában elképzelhetetlen mangó nélkül. Szerencsére manapság egyre könnyebben juthatunk hozzá itthon is az ínycsiklandó gyümölcshöz. A mangó gazdag A- és C-vitaminban, mindkettő hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez és az erős immunrendszerhez.

Lauki (lopótök) – könnyen emészthető, hűsítő zöldség

A lauki – vagyis a lopótök – kifejezetten ajánlott az idősek számára, mert hűsítő hatású és kíméli az emésztőrendszert. Fogyasztható főzelékben, levesként vagy akár frissítő ital formájában is. Alacsony kalóriatartalma segít megőrizni az egészséges testsúlyt a kevésbé aktív napokon.

Zöld levelesek – a természet vitaminbombái

Az olyan nyári zöldek, mint például a bébispenót, kiváló vas-, rost- és vitamintartalmuk révén segítenek a vérszegénység megelőzésében. Emellett javítják az emésztést és a csontritkulást is késleltetik. Kímélő, könnyű ételekbe beépítve hozzájárulhatnak az idősek napi tápanyagigényének fedezéséhez.

Címlapfotó: Ryan Reinoso / Unsplash