A magyarok mérgezőnek hiszik, de valójában nagyon egészséges a kedvenc zöldségünk zöldje
A kukában vagy a komposztban szokta végezni, pedig gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
A sárgarépa zöldjét a magyar konyha nem használja. Nálunk él egy tévhit, hogy a sárgarépa zöldje mérgező, ami nem igaz. Az igazság az, hogy a levelek alkaloidokat és nitrátokat tartalmaznak, amelyek az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért őket lebeszélnénk arról, hogy hirtelen megegyenek egy egész csokorral – teszi tisztába a dolgokat a Magyar Mezőgazdaság. Fűszerként bárkinek kiváló: ugyanúgy használhatjuk, mint például a petrezselymet. Kissé kesernyés ízű, de enyhén fellelhető benne a sárgarépa édeskés aromája is. Végül, de nem utolsó sorban – így a cikk – rendkívül egészsége.
- Tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.
- Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
- Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például kiemelkedően sok benne a K-vitamin.
- Gazdag rostokban, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.
- Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését.
- Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.
Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash