Ha só nélkül főznénk: 5 tökéletes alternatíva

2024. június 05.

Mindent tudnak, amit a só, és még annál is többet. 5 helyettesítő, ha nincs otthon só, vagy valami izgalomra vágyunk.

A só, minden konyha alapvető összetevője egyben az egyik legkülönösebb hozzávaló is. Nem csak sóssá teszi az ételünket, de a többi ízt is kiemeli – többek között ezért tesszük édességekbe is. Mondhatni tehát, hogy nélkülözhetetlen a mai konyhából. De nem feltétlenül csak akkor lehet alternatíva után nyúlni, ha elfogyott otthon a só. Akkor is érdemes mással kísérletezni, ha valami izgalmasabbra vágynánk. A Delicious Magazine által összegyűjtött alábbi 5 helyettesítő garantáltan ilyen.

Szójaszósz

A szójaszósz nem véletlenül számít alapvető összetevőnek több ázsiai ország konyhájában is. A sós íz mellett némi édességet és umamit – vagyis a gasztronómiában egyre nagyobb szerepet betöltő ötödik ízt – is kölcsönöz az ételeknek. Persze nem kell, hogy az ázsiai fogásoknál maradjunk. Egy magyaros pörköltnek vagy egy adag sült zöldségnek ugyanolyan jól áll ez a szósz.

Miso

A miso nevű, fermentált szójababból készült paszta Japánból származik, de hatása messze túlmutat a felkelő nap országának konyhaművészetén. Rengeteg umamit tartalmaz, így hihetetlen mélységet kölcsönöz egy-egy ételnek. Már egy teáskanálnyi mennyiség is egyszerre ad sós, édes és földes ízt annak, amit főzünk. Ezáltal pedig sokkal kifinomultabb lesz a végeredmény, mint ha csak sima sót használnánk.

Savanyúságok

Ahogy a Delicious Magazine is kiemeli, a savanyúságok magas sótartalmuk mellett egy nagy adag savasságot is kölcsönöznek ételeinknek. Emiatt izgalmas alternatívának számítanak a jól bevált sózás helyett. Apróra vágva, mártásokba keverve kiválóak például sült húsok vagy zöldségek mellé, nagyobb darabokban pedig szendvicsek vagy hamburgerek ízét és textúráját dobhatják fel. Ugyanígy tökéletes választás a kapribogyó, az olajbogyó és lényegében bármi más, amit sós lében tartósítunk.

Szardínia

Bár a sós lében eltett apró hal elsőre talán túl intenzív választásnak tűnhet, egy egyszerű trükkel enyhébbé varázsolhatjuk. Ha ugyanis még az étel elkészítésének legelején olajban sütjük egészen addig, amíg teljesen szét nem esik, a halas íz finom, mély umamivá alakul át. Innentől kezdve nagyon jó alap lehet levesekhez, ragukhoz vagy mártásokhoz.

Tengeri alga

A tengeri alga, mivel tengervízből származik, már alapból is egy kicsit sós – igazán viszont az ásványos ízek, na és persze a magas umami-tartalom miatt kedveljük. Több száz ehető fajtája létezik. Ezek frissen, szárítva, főzve vagy nyersen is fogyaszthatók. A nálunk legelterjedtebb változat a sushi készítésénél is használt, szárított norilap, ami apró darabokra összetörve tökéletesen képes helyettesíteni a sót egy adag rizs tetején.

Címlapfotó: Nadine Primeau / Unsplash