Újra divatba jött a bordó színű magyar szuperélelmiszer, amiből régen rengeteget ettünk
Az egészségtudatosság előretörésével egyre többen fedezik fel újra a Magyarországon őshonos növényt.
A som egykor a magyar gasztronómia természetes része volt – nemcsak ismerték, rendszeresen fogyasztották is. Az elmúlt évszázadban azonban fokozatosan háttérbe szorult, helyét átvették a nemesített gyümölcsfajták és importtermékek. Ma, amikor egyre többen keresik a természetes, tápanyagban gazdag, helyi élelmiszereket, érdemes újra felfedezni ezt az ősi vadgyümölcsöt.
Hazai superfoodként, vagyis szuperélelmiszerként mutatja be minapi cikkében a somot az agroinform.hu cikke. A húsos som (Cornus mas) évezredek óta ismert és használt gyümölcstermő növény. Őseink nemcsak táplálékként, hanem gyógyító hatásai miatt is nagyra becsültek. Az elmúlt években a fenntartható gazdálkodás és az egészségtudatosság előretörésével egyre többen fedezik fel újra a Magyarországon őshonos növényt, nemcsak házikerti, hanem gazdasági céllal is.
A som termése tojásdad vagy körte alakú csonthéjas, színe lehet piros, sötétbordó vagy sárga – utóbbi különleges fajtákra jellemző. A gyümölcs húsos, magas C-vitamin tartalmú, éretten kellemesen savanykás-édes ízű.
Frissen csak rövid ideig tárolható, így a feldolgozás kulcsfontosságú: lekvár, szörp, aszalt gyümölcs, gyümölcsbor és pálinka is készülhet belőle. A som általában ellenálló növény, de levéltetvek, takácsatkák, esetenként lisztharmat vagy gyümölcsrothadás jelentkezhet. A koronaritkítás és megfelelő napfény biztosítása természetes védekezést jelent. Kerüljük a vegyszerhasználatot, a biológiai védekezési módszerek alkalmazása javasolt.
A som kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, megelőzve még sok déligyümölcsöt is. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer működését, különösen az őszi-téli időszakban, amikor kevesebb a friss gyümölcs.
Emellett antioxidáns-tartalma révén segíti a szervezetet a káros szabad gyökök elleni harcban. A hagyományos népi gyógyászatban lázcsillapítóként és emésztésjavítóként is használták. Ma egyre inkább funkcionális élelmiszerként tekintünk rá.
Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash