Mindenki megsüti, pedig főzve sokkal egészségesebb a magyarok kedvenc zöldsége

2025. augusztus 21.

A szakértő szerint, ha így készítjük el, még sokkal jobban fogjuk szeretni és bajunk sem lesz tőle.

Évente 26 kg krumplit esznek meg a magyarok, így toronymagasan ez a legnépszerűbb zöldség itthon (a második helyezett a hagyma 7 kg-mal). Esszük levesben, salátaként, de leggyakrabban köretnek. Azok között is előkelő helyen van a sült krumpli.

Ezért is rossz hír, hogy egy nemrég publikált kutatás arra jutott, hogy az olajban sült krumpli összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel. Már korábban is felvetődött, hogy a burgonya emelheti ennek a betegségnek a kockázatát, az eredmények nem voltak egyértelműek.

A mostani tanulmányhoz a kutatók 205 107 férfi és nő étkezési szokásait és vércukorszintjének alakulását követték nyomon több, mint 30 éven keresztül. Ennek során a résztvevők rendszeresen válaszoltak étkezésükkel kapcsolatos kérdésekre. Ebben részletezték, milyen gyakran fogyasztottak bizonyos ételeket: olajban, sütőben sült vagy főtt krumplit, burgonyapürét, teljes kiőrlésű gabonát.

Beszámoltak az új egészségügyi állapotukról, köztük a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásáról, és egyéb egészségi, életmódbeli és demográfiai tényezőkről, amelyekkel a kutatók szintén számoltak. A kutatás időtartama alatt 22 299 résztvevőnél alakult ki a cukorbetegség – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.

Mint írják, a kutatás megállapította, hogy heti három adag sült krumpli 20 százalékkal növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A sült, főtt vagy püré formájában fogyasztott burgonya esetében nem mutattak ki jelentős összefüggést a cukorbetegség kockázatával.

Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash