Nem a rozs, nem a tönköly: szakértők szerint ez a legegészségesebb kenyér
Képes csökkenteni a koleszterinszintet, „kiegyensúlyozni” a vércukorszintet, ráadásul hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat tőle.
Dietetikusok szerint a 100 százalékban teljes kiőrlésű kenyerek rostjainak számos jótékony hatása van a szervezetre. Képesek csökkenteni a koleszterinszintet, „kiegyensúlyozni” a vércukorszintet, ráadásul hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat tőlük. Mindemellett kenyérben található szénhidrátok biztosítják a sejteink, szöveteink és szerveink számára az energiát – olvasható az in.hu oldalon.
Mint írják, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereknél fontos, hogy alaposan olvassuk át a csomagoláson található leírást. Bizonyos esetekben teljes és finomított gabonafélék is fellelhetőek az adott kenyérfajtában. A megfelelő választáshoz keressük meg az összetevők között a „teljes kiőrlésű búzalisztet” és figyeljünk arra, hogy a felsorolt gabonafélék legalább fele teljes kiőrlésű legyen.
A teljes kiőrlésű kenyér másik fontos eleme a rosttartalom. A legtöbb 100 százalékban teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó kenyér szeletenként legalább 3 gramm rostot tartalmaz. Ez biztosítja a napi bevitel 20 százalékát, így akár már egy kiadós étkezéssel is letudhatjuk a mennyiséget. A magas rosttartalmú kenyerekkel több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot is a szervezetünkbe juttatunk.
A finomított gabonából sütött kenyér (például a sima fehér kenyér) általában alacsonyabb rosttartalommal bír, míg a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek magasabbal. Ugyanez igaz a tápanyag-tartalomra is.
Címlapfotó: Kate Remmer / Unsplash