A magyarok kedvenc levese egészségesebb, mint eddig hittük
Antioxidánsokban gazdag, tele van D-vitaminnal és kalciummal.
A telített zsírok és a transzzsírok bizonyítottan elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Túlzott fogyasztásuk megemeli a koleszterinszintet, így hosszú távon érelmeszesedéshez vezetnek. A telített zsírokról pedig általában az állati eredetű élelmiszerek jutnak eszünkbe, mint a zsíros húsok vagy például a sertés- és libazsír.
Azonban a gulyáslevessel kicsit más a helyzet – írja az agroinform.hu oldal. A levesek ugyanis nemcsak nagyon táplálók, de nagyon egészségesek is. Nem véletlen, hogy régen is húslevest kapott az, aki beteg volt, vagy éppen lábadozott, és vissza kellett nyernie az erejét. A levesek azért nagyon egészségesek, mert friss zöldségekből, gyümölcsökből készülnek. Tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Évszaktól függetlenül tudunk szezonális zöldségekből, illetve gyümölcsökből levest készíteni.
A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest és a zöldséggel gazdagon dúsított gulyáslevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Csökkenti továbbá a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, továbbá javíthatja a szem egészségét. Ráadásul még a súlygyarapodástól sem kell tartanunk, hiszen egy tányér leves csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Persze, csak ha nem eszünk meg mellé pár szelet kenyeret.
Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthetők, sőt, a zöldséglevesek a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is jók.
Gulyásleves, a vitaminbomba
Használjunk minél több friss zöldséget a gulyásleveleshez, mint amilyen a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé, ezáltal az immunrendszerünket is meg tudjuk erősíteni. Így a leves antioxidánsokban is gazdag, amelyek védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve lassítják az öregedési folyamatokat is. Ezen kívül tele lesz a levesünk D-vitaminnal és kalciummal, így a finom ebéd még az egészséges csontok fenntartásához is hozzá tud járulni. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a gulyáslevesbe.
Mindez azért jó hír, mert a gulyásleves kétségtelenül a magyarok egyik kedvence. A „magyar gulyásleves” 2017 óta hungarikum.
Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash