Borverseny mustra: mire nevezzünk?

2024. január 21.

A borverseny remek alkalmat biztosít ahhoz, hogy a fogyasztók független forrásból kapjanak hiteles tájékoztatást.

Elindult az új év, vele pedig jöttek a fogadkozások, hogy mit csinálunk idén máshogy. Amennyiben úgy döntöttünk, hogy idén a boreladásunkat ösztönző tevékenységbe kezdenénk, ehhez jó kiindulópontot nyújt, ha megméretjük borunkat egy borversenyen.

Miért kell a borverseny?

A borverseny mindenek előtt remek visszajelzést ad nekünk, hogy a borunk valóban kiemelkedő, és ezt nem csak mi gondoljuk így. Bár a hazai borversenyek is remek origóként szolgálhatnak, a nemzetközi porondon elért minősítések alapján azt is megtudhatjuk, a világ borporondján hol állunk. Ráadásként pedig külföldi piacokra is könnyebben be lehet törni egy-egy éremmel, sőt, mint alább látni fogjuk van olyan borverseny is, amely külön bárt is működtet a legkiválóbb borokkal megpakolva.

Kezdjük a hazaival

Mérettől függően elindulhatunk városi, borvidéki, vármegyei versenyen. Ha pedig ezeken már minden díjat besöpörtünk, jöhet a legnagyobb seregszemle, az országos borverseny. Bár a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által működtetett versenyen az idei nevezés még nem elérhető, érdemes időnként rápillantani, vagy, figyelembe véve a korábbi évek tapasztalatait, beírni a naptárba a nevezési határidőt: április vége. És akkor még biztosan marad időnk megszervezni a borok beküldését.

Hazánk legnagyobb, és ezideig egyetlen akkreditált nemzetközi borversenye a VinAgora, ahol már elindult a nevezés, és egészen március közepéig várják a bormintákat. Miként az az előző sorból is kiderült, itt már nem csak magyar borokkal mérik össze a mieinket a válogatott borítészek. Az elért eredményen túl a legsikeresebb pincészetek megjelenési lehetőséget is kapnak: a verseny eredményeiről mi is beszámolunk majd a májusi lapszámunkban. Sőt, az újoncok közül kerül ki a Vince Év Felfedezettje pincészet, akinek az oklevél mellett a jutalma egy, a Vince Magazinban megjelenő pincelátogatás.

Szintén hazai rendezésű és szintén nemzetközi a Winelovers Wine Awards, amely rendszerint a nyár közepén zajlik. Eszerint júniust érdemes megjelölni a naptárunkban, mint borbeküldési határidőt, sajnos a 2024-es időpontok még nem kerültek meghirdetésre.

A hazai rendezésű borverseny nemcsak azért nagyszerű, mert könnyedén el tudjuk rájuk juttatni a borainkat, de marketing ereje is van, hiszen a kiemelkedő eredményekről nem csak a szaksajtó számol be, hanem egyéb online portálok is lehozhatják a híreket.

A nagyok

Kezdjük mindjárt a Berliner Wine Trophyval, már csak annak okán is, hiszen a téli szekció nevezési határideje február elejére esik. Ha valaki esetleg lemarad erről, vagy a bora még nincsen olyan állapotban, hogy kiküldje, ne keseredjen el: az egyik legnagyobb nemzetközi rendezésű borverseny minden évben két kóstolókört is tart. A Summer Session nevezési határideje egyelőre nem ismert, érdemes április környékén visszanézni az oldalra.

A londoni rendezésű International Wine Challenge kevésbé tűnik népszerűnek itthon: a beküldött magyar minták számából legalábbis ez látszik kirajzolódni. Viszont, a verseny egyike a legrangosabb megmérettetéseknek, ahol Master of Wine-ok, diplomás borszakértők bírálják a borokat. Amiért pedig előny lehet a kevés minta, az az, hogy egy arany- vagy platinadíj birtokosa nagyobb médiavisszhangot kap, mint egy olyan versenyen, ahol több tucat magyar borászat bora bizonyult kiemelkedőnek. Nevezni március 15-ig lehet, és ha nem tudjuk merre induljunk, érdemes felvenni a kapcsolatot a VinAgorát szervező Borkultúrával. Ők ugyanis több borversennyel kapcsolatosan is vállalják, hogy leveszik az adminisztrációs terhet a borászat válláról. Ráadásul ki is küldik a mintákat a szervezőknek. A listán, egyelőre csak az IWC szerepel, azonban érdemes ide is időről időre visszanézni. Vagy, vegyük fel a Borkultúra csapatával a kapcsolatot, biztosan segítenek majd.

A szintén londoni rendezésű Decanter World Wine Awards talán idehaza a legkedveltebb borverseny, legalábbis a beküldött minták magas száma erre enged következtetni. A zsűritagokat itt is a világ legjelentősebb szakemberei adják. A díjak tekintetében pedig szállóigévé vált a mondás: itt a bronz felér egy arannyal. Ha pedig olyan megtiszteltetésben lesz részünk, hogy megkapjuk a Best in Show díjat, mint a St. Andrea, akár még az is előfordulhat, hogy egy nemzetközi borszakíró kopogtat be hozzánk az ajtón. Nevezési határidő: március 15.

Három tematikus borverseny

A Concours Mondial de Bruxelles borverseny mostanra úgy kinőtte magát, hogy több szekciója is létezik. Rozék és pezsgők, fehér- és vörösborok, édes- és erősített borok alkotják a palettát; de külön szekciója van a sauvignon blanc-oknak, sőt, a vranec szőlőfajtának is. Ez utóbbi kivételével – bár szerintünk idehaza ez nem annyira érdekes – már az összes szekcióra nyitott a nevezés, és az első dátum nem is annyira távoli. A borverseny három érdekességgel is bír. Vándorverseny, azaz minden évben más borvidék a házigazda. Hazánkból jelentős számú szakember bírálja a borokat – le a kalappal a szervezők előtt, ugyanis magyar borok ritkán kerülnek a magyar zsűritagok poharaiba. A díjnyertes tételekből ma már borbár is működik Mexikóban, így egy jó bor elég jó eséllyel válhat ismert márkává a tengerentúl is.

Az előbbinél kisebb, ám nem kevésbé jelentős a strasbourgi Le Mondial de Vins Blanc, amely nomen est omen, fehérborokra specializálódott. Nemcsak csendesekre, hanem pezsgőkre is érdemes itt gondolni. Az itt elért jó eredmény pedig nem csak a palackra ragasztható plecsnin tükröződik. Tavaly például a párizsi magyar nagykövetséggel együttműködésben szerveztek magyar bor masterclasst. Jelentkezni február 18-ig lehet.

A hazai sikerek okán valószínűleg olvasóink előtt is ismerősen cseng a Champagne and Sparkling Wine World Championship, ahova, pezsgőket várnak a szervezők. A legjobb buborékosok champagne-okkal vetélkednek, és ha azt hinnénk, hogy ez előre lejátszott meccs, tévedünk. Sokadik éve már, hogy az olasz Trentodoc régióból származó Ferrari viszi haza a legeredményesebb pincészetnek járó trófeát. Itthonról természetesen évről évre sikerrel tér haza a Kreinbacher. Tavaly debütált a Degenfeld, illetve a legeredményesebb hazai pezsgőpincészetnek járó trófea először került a Sauska pincészethez. A nevezés már él, május 17-ig várják a mintákat.

Címlapfotó: CHUTTERSNAP/Unsplash