Tésztafőzés: olcsóbb és egészségesebb végeredmény érhető el egy apró trükkel

2025. július 09.

A tésztafőzés mikéntje komoly hatással lehet az egészségünkre vagy akár a pénztárcánkra. Egyetlen apró szabályt kell csak betartani.

Az al dente az olasz nyelvben szó szerint azt jelenti, hogy „a foghoz”. Ez a technika a kissé kemény állagra utal és azt jelenti, hogy a tészta még nem teljesen puhult meg. Csak annyira főtt meg, hogy már éppen harapható, kissé rugalmas – ez az olaszok kedvenc főzési és fogyasztási módja. És nem véletlenül. Michelle Hauser, a Stanford Health Care munkatársa szerint az al dente tészta könnyebben rágható és emészthető – olvasható a Hamu és Gyémánt oldalon. Az emésztésünk lelassul, ahogy a keményítőben található glükóz felszívódása is: ennek eredménye pedig az alacsonyabb glikémiás index.

Ahogy a Nemzetközi Tészta Szervezet(!) is hangsúlyozza, a tésztában található keményítő lassabban bomlik le, ha nincs túlfőzve. Ez azt jelenti, hogy a glükóz, azaz a cukor is lassabban szívódik fel a véráramba, így alacsonyabb lesz a glikémiás indexe. És talán az sem elhanyagolható szempont, hogy az al dente tészta elkészítése kevesebb energiát (és pénzt) emészt fel, mint a tovább főzött változaté.

Mi történik, ha túlfőzzük?

A túlfőzött tészta nemcsak szétmállós és kellemetlen állagú, hanem gyorsabban megemeli a vércukorszintet. Ez hirtelen inzulinreakciót vált ki, mert a szervezet igyekszik lebontani a cukrot. Az inzulin gyorsan leviszi a vércukorszintet, amitől hamarosan azt érezhetjük, hogy újra éhesek vagyunk. Gyakran ráadásul mindjárt valamilyen magas cukortartalmú nassolni valót kívánunk – ez pedig megnehezíti a fogyást vagy a vércukorszint szabályozását. Ezen felül a túlfőzés során sok B-vitamin és folsav kioldódik a főzővízbe – ezzel tehát tápértéket is veszítünk.

Címlapfotó: Isaac Quesada / Unsplash