A népszerű gyümölcs, amiből 5 szem csodát tesz, a túl sok viszont életveszélyt okozhat!
Számos jótékony hatással bír, mégis van, akinek kifejezetten kerülnie kell fogyasztását.
A borókáról (Juniperus communis) a legtöbb embernek a gin jut eszébe először. Kétségtelen, hogy a gin legjellegzetesebb összetevője, de ma már más italokban is találkozni vele.
Azt talán kevesebben tudják, hogy a boróka bogyója és illóolaja flavonoidokban, antioxidánsokban gazdag. Ennek köszönhetően pedig nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír. Az agroforum.hu minapi cikke állítja, már pár szem bogyóval sokat tehetünk az egészségünkért.
A boróka az emésztést támogató és az étvágyat javító gyógynövény. Puffadásnál, étvágytalanságnál, gyakori teltségérzetnél érdemes 2-3 hetes teakúrát tartani. Ehhez nincs más dolgunk, mint 2-3 összezúzott bogyót leforrázni egy csészényi vízzel, majd állni hagyni 10 percig. Étkezés előtt fogyasztandó.
Fontos: a borókabogyót nem szabad hosszan fogyasztani! A kúra időtartama legfeljebb 2-3 hét legyen, és vesebetegség vagy várandósság esetén kerüljük az alkalmazását! Izomösszehúzó hatása ugyanis spontán vetélést idézhet elő, míg túlzott fogyasztása vesekárosodáshoz vezethet. Időseknek szintén mértékkel ajánlott, mert hajszálér-repedést okozhat.
A boróka méregtelenítő kúrában is megállja a helyét. Napi egy alkalommal 4-5 enyhén összezúzott bogyót forrázzunk le és 10-15 perc múlva fogyasszuk el!
Címlapfotó: Eugene Golovesov / Unsplash