Az egyik leghíresebb magyar élelmiszer egyben a legegészségesebb is – melyik az?
Tele van vitaminnal, jót tesz a beleknek, lassítja a bőr öregedését és megvéd a betegségektől. Mindemellett nagyon finom és sokoldalúan feldolgozható.
A savanyú káposzta számos hagyományos magyar fogás kísérőeleme vagy éppen alapanyaga. Jól mutatja, hogy 2014-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében bekerült a Magyar Értéktárba, mint kiemelkedő nemzeti érték. Mégis azt sokan el szokták felejteni, hogy nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, ahogy rengeteg módon támogatja az egészségünket. Az EatingWell segítségével az alábbiakban összegyűjtöttünk jótékony hatásait.
Segíti a bélműködést
Egy csésze (140 gramm) savanyú káposzta 4 gramm rostot tartalmaz – az élelmi rostok köztudottan elengedhetetlenek a jó emésztéshez és a megfelelő bélmozgás elősegítéséhez. A káposztának magas az oldhatatlan rosttartalma, ez többek között egészséges székletet eredményez, valamint segíti a salakanyag eltávolítását.
Karbantartja a bélrendszert
Ha az egészséges bélrendszert támogató legjobb élelmiszerekről van szó, a listára kétségtelenül felkerül a savanyú káposzta is. Az említett cikk szerint a stressz, az étrend és az életmódbeli döntések, a környezeti tényezők és a genetika mind befolyásolhatják a bélbaktériumok összetételét. Ugyanakkor ma már az is tudható, hogy az elfogyasztott ételekkel megváltoztathatjuk a mikrobiomunkat. A savanyú káposzta olyan erjesztett élelmiszer, ami hasznos baktériumokat juttat az emésztőrendszerbe,
Ritkábban betegszünk meg
A savanyú káposzta kiváló C-vitamin forrás. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszer egészségéhez. A kutatások szerint az erjesztett élelmiszerek csökkenthetik a szervezetben fennálló, immunrendszert gyengítő gyulladásokat. A káposzta ráadáasul az „általános közérzetet” is javítja.
Szebb lehet a bőrünk
A savanyú káposztában lévő C-vitamin nem csak az immunrendszerünket erősíti. Elengedhetetlen a kollagén felépítéséhez, végső soron a bőr feszességének és rugalmasságának megőrzéséhez. A vitamin mindemellett ellensúlyozza a nap káros UV-sugárzásának hatásait.
Ha egy csészényi savanyú káposzta túl nagy falatnak tűnik, érdemes eleinte kisebb adagokban fogyasztani. Még így is rengeteg előnyünk származhat belőle. A folsav, vas, C- és K-vitamin mellett káliumot is tartalmaz. Az egyetlen negatívumot a magas nátriumtartalma jelenti, mivel a hagyományos erjesztési folyamat során sót használnak. Kalóriatartalma viszont alacsony.
Ne fogyasszunk azonban savanyú káposztát, ha allergiásak vagyunk rá, esetleg hisztamin intoleranciával küzdünk. Érdemes kerülnünk akkor is, ha nátriumszegény diétát követünk vagy magas a vérnyomásunk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: kevin turcios / Unsplash