Eloszlatunk egy nagy tévhitet a sóval kapcsolatban

2023. december 19.

A só a konyha egyik legfontosabb kelléke, így nem árt tisztában lenni egy nagyon fontos ténnyel.

A só minden háztartásban megtalálható, alapvető fűszer, sok különböző formában és méretben kapható. A hagyományos asztali sótól a rózsaszín himalájai sóig lényegében mindegyiknek ugyanaz a funkciója. Azonban minden fajtának vannak egyedi tulajdonságai is. A sószemcsék mérete kifejezetten fontos tényező – csak éppen nem úgy, ahogy azt eddig hittük.

Ahhoz, hogy helyre rakjuk ezt a tévhitet, először meg kell értenünk, mi történik, ha megsózunk egy ételt. A Daily Meal cikke ezt érthetően elmagyarázza: a só azáltal fokozza a különböző ételek ízét, hogy feloldódás után felszívja a szánkban lévő nedvességet, ami amúgy felhígítaná az étel ízét. Ez a folyamat aktiválja a nyelvünkön lévő sóreceptorokat, így minden falat még erősebb ízű lesz.

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy nagyobb sódarab kevésbé sós ízt eredményez a szánkban – folytatja az említett írás. Azt gondolnánk, hogy a nagyobb szemcsék nagyobb felületen érintkeznek a nyelvünkkel, ezért erősebben is fogjuk érezni az ízüket. Csakhogy az ízreceptoraink egészen addig nem észlelik a sót, amíg az fel nem oldódik a nyelvünkön. A nagyobb szemcseméretnél pedig tovább tart, amíg a szánkban lévő nyál lebontja a sót. Így az lassabban oldódik, és fokozatosan, kisebb intenzitással szabadítja fel az ízét.

Melyik só mibe való?

Annak tudatában, hogy milyen hatással van a só szemcsemérete az ízlelőbimbóinkra, bátran használjuk ki a különbséget. A nagyobb sószemcsék a lassabb feloldódás miatt tökéletesen működnek például sült húsok és sült zöldségek külső bevonataként, mert hosszú távon fokozzák az ízt és a textúrát. A gyorsan oldódó asztali sót pedig a legjobb, ha a főzési vagy sütési folyamat részeként, az ételbe belekeverve használjuk.

Címlapfotó: Pavel Neznanov / Unsplash