Az Adria titkos ékszerdoboza, ahol fele annyiba kerül a nyaralás, mint Horvátországban

2025. augusztus 04.

Finom homok, tiszta víz, csend – mi kell még egy tengerparti nyaraláshoz?

Albánia tengerpartja 360 km hosszú, és az Adriai-tengerhez és a Jón-tengerhez is tartozik. Ez a rész bővelkedik a festői szépségű helyekben és a tengerpartja semmivel sem rosszabb, mint Horvátországé vagy Nyugat-Görögországé. Sőt! Sehol máshol az Adrián nincs annyi gyönyörű, háborítatlan strand, mint Albániában.

Már az Adriai-Jón „határtól”, azaz Vlora kikötővárosától északra eső első adriai strandot, a Narta Beach-et (másnéven Narta Lagúnát) is nyugodtan választhatjuk, ha nyugalomra vágyunk. Ez egy tiszta, enyhén lejtős partszakasz (összesen 3 km hosszú), ami még a nyári főszezonban sem zsúfolt. Finom homok, tiszta víz, csend – mi kell még egy tengerparti nyaraláshoz?

Bár nincsenek hatalmas szállodák vagy éttermek a strandon, de van egy-két kisebb bár és grillsütőhely. Természetesen azért fel vannak készülve a vendégek fogadására, találhatunk szállást magunknak a partszakasztól alig pár kilométerre fekvő Vlorában. Hogy a hely (még) nem felkapott, azt az árak is jól mutatják. A numbeo.com összehasonlítását elnézve kijelenthető: Albániában nagyjából fele pénzből kijön egy nyaralás a horvátországihoz képest.

Ez jó hír az ínyenceknek is, hiszen gasztronómiai szempontból egész Albánia a balkáni, közel-keleti és mediterrán konyhák elemeit ötvözi. Vagyis a Horvátországban megkedvelt finomságok java itt is megtalálható. Az ételek friss, szezonális alapanyagokból készülnek, a tengerparti városokban pedig a halételek dominálnak. Gyakori hozzávaló az olívaolaj, joghurt, bárányhús és a különféle zöldségek.

Az egyik legismertebb nemzeti fogás a tavë kosi, ami egy joghurtos sült bárány és gyakran ünnepi alkalmakra is készítenek. Szintén népszerű a byrek (horvát nevén: burek), ami egy töltött rétesféle, és szinte minden sarkon kapható – akár húsos, sajtos vagy zöldséges változatban.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Polina Rytova / Unsplash